Apolitični

Odgovor na pandemiju bio je štetniji od same pandemije

Iza opsesije novozaraženima nalazi se šteta pojedincima i društvu čija će cijena postati poznata tek u godinama koje dolaze. Neki su zbog mjera nepovratno izgubili posao ili tvrtku, neki su se zadužili da prežive. Djeca su izbezumljena mjerama koje sasvim ne razumiju. Ljudi se okreću lijekovima i drogama. Druge bolesti postale su manje važne iako ubijaju znatno efikasnije. Dobavni lanci su u kaosu. Rutinsko cijepljenje djece ne obavlja se, raste rizik od gladi u siromašnijm zemljama…

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno mnogo više novooboljelih od COVID-19 nego jučer. Hospitalizirano je toliko i toliko ljudi, na respiratoru je toliko i toliko pacijenata. Broj hospitaliziranih je u odnosu na prošli tjedan veći. I tako već dugih godinu i pol dana. Preciznije, 19 mjeseci.

Zbrajaju se umrli, zbrajaju oboljeli, zbraja se trošak ukupnog testiranja, bolničkog liječenja pacijenata s koronom, zbrajaju se milijarde koje je Vlada potrošila na raznorazne mjere kako bi održala ekonomiju koju je ugasila zbog pandemije.

Zbrajaju se, i to vrlo posvećeno, i turisti. Samo nek su oni došli, samo nek troše, bit će onda novca da nastavimo mjere najesen. Čim odu, opet će biti samo COVID-19 i ništa osim COVID-19. Četvrti ili peti val, tko još broji?

Zatvorit ćemo gospodarstvo onoliko koliko je bogata kasa koju su turisti napunili i nastaviti probleme gurati pod tepih. Već viđeno. No, koliko god se pravili da problema nema, jer ih ili ne vidimo ili ih ne želimo vidjeti, oni će kad-tad eskalirati pa će se onda netko mudar zapitati: kako to?

Istina je, slaže se sasvim očekivano Gordan Lauc, član Vladina Znanstvenog savjeta i jedan od onih koji promoviraju takozvani pandemijski realizam. On tvrdi da je šteta s kojom ćemo se uskoro morati suočiti mnogo veća nego što mislimo, ali tu štetu nije uzrokovao virus, već naš odgovor na pandemiju.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay