Apolitični

Odbačena Bidenova odluka o obaveznom cijepljenju ili testiranju u privatnim firmama

AMERIČKI Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, prihvatio je mjeru koju su predložili republikanci, a kojom bi se srušila Bidenova odluka o uvođenju obaveznog cijepljenja ili testiranja u privatnim tvrtkama.

Dvojica demokratskih zastupnika priključila su se republikanskoj inicijativi, koja je tako izglasana s 52 glasa za i 48 protiv, prije nego što je upućena u Zastupnički dom.

Zakonom bi se odbacila mjera Bidenove administracije koja predviđa obavezno cijepljenje ili testiranje na koronavirus za sve djelatnike tvrtki s više od stotinu zaposlenih, a koja bi obuhvatila milijune zaposlenika.

Dva demokrata se priključila republikancima i osigurala većinu

Za izglasavanje mjere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata – Joe Manchin iz Zapadne Virginije i Jon Tester iz Montane – priključili su se pedesetorici republikanskih zastupnika u izglasavanju prijedloga.

“Uvijek sam podupirao obavezno cijepljenje za zaposlenike javnih službi i vojsku jer je to pitanje od nacionalne važnosti”, izjavio je Manchin nakon glasanja. “No ne podržavam obavezno cijepljenje u privatnim tvrtkama. Savezna vlada ne može vlasnicima privatnih tvrtki određivati na koji će način štititi svoje zaposlenike od covida-19 i na koji će način voditi svoje poslovanje”, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay