Apolitični

Odabrani alkari za 300. viteški boj

U tijeku su posljednje pripreme alkara kopljanika za slavodobitnika 300. Sinjske alke u kojoj će se nadmetati 17 alkara. Odluku o tome koji alkari imaju čast sudjelovati u velikoj viteškoj obljetnici donio je vojvoda Ante Vučić u nazočnosti predstavnika uprave VAD-a, nadzornog odbora i drugih uglednika članova društva. Na popisu alkara junaka su: alajčauš Ivica Filipović Grčić, zamjenik alajčauša Mario Šušnjara, Kristijan Bikić, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić, slavodobitnik 299. alke Denis Gugić, Andrija Hrgović, pobjednik prošlogodišnje Čoje – Dušan Ivandić, Frano Ivković, Nenad Marić, pobjednik prošlogodišnje Bare — Tino Radanović, Ante Runje, Petar Tomašević, Ante Zorica i Ivo Zorica.

Posebna je čast nositi alkarski barjak, a i ove godine opet će je doživjeti Stipe Bilandžić, dok će u njegovoj pratnji biti Marko Vrca, Martin Šušnjara, Bože Mandac, Alen Poljak, Joško Masnić, Mislav Franchini.
Za svog ađutanta vojvoda je, kao i prošle godine, odredio Franu Talaju.
Možda se po prvi put u povijesti alkarskih svečanosti dogodilo da je cjelokupna alkarska povorka istovjetna onoj od prošle godine.
Dodajmo da je natjecanje za Baru 7., za Čoju 8., a za Alku 9. kolovoza.
O svojoj odluci o ovogodišnjim sudionicima alkarske povorke vojvoda Ante Vučić je kazao:
-Ja vjerujem da će svi oni koje sam odredio za kopljanike i za pratnju opravdati moje povjerenje i u predstojećim probama, našem sudjelovanju na vojnom mimohodu u Zagrebu i na proslavi Oluje u Kninu. Isto tako, uvjeren sam kako će nas zagovor naše nebeske majke Čudotvorne Gospe Sinjske pratiti u svim ovim našim aktivnostima, a posebno na alkarskim nadmetanjima – Bari, Čoji i Alki.
Vojvoda Ante Vučić kazao je da će se alkarima na probama u ovom tjednu pridružiti alkarski momci, a nakon proba i alkari i alkarski momci proći će ulicama grada Sinja.
Nadamo se uspješnosti ovogodišnjih velikih 300. alkarskih svečanosti, pa po staroj dobroj izreci završimo alkarsku priču:
Alkarskim momcima zaželimo držanje i korak dostojno pradjedova, a alkarima oko sokolovo i čvrstu desnicu.
Živjeli i „u sridu”.
Više u kategoriji: kulturna baština
Foto: alka.hr
D. Šabić, mag. nov.