Apolitični

Odabrane nove skladbe za 51. FDK Omiš 2017.

Odabrane nove skladbe za 51. FDK Omiš 2017.

FDK Omiš je u prosincu 2016. sukladno višegodišnjoj praksi raspisao Natječaj za nove skladbe na 51. FDK Omiš 2017. god.

Najvažnija novina natječaja zatvorenog 15. siječnja 2017. god. bila je da sve skladbe moraju biti prijavljene pod šifrom, bez navođenja imena autora, kako bi se uklonile sumnje u pristranost stručnog suda prilikom njihova odabira. Stručni sud u sastavu: dr. sc. Mirjana Siriščević, doc. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, umjetnički ravnatelj Festivala mo. Dušan Šarac i ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić na sastanku 1. veljače od ukupno 36 pristiglih skladbi odabrao je njih 12 koje su stekle pravo natjecanja u Večeri novih skladbi na 51. FDK Omiš 2017.
Od srca čestitamo svim autorima (skladateljima, tekstopiscima i obrađivačima) čije su skladbe odabrane, a iskreno se zahvaljujemo svim ostalima na sudjelovanju u natječaju. Vjerujemo da će ova važna večer omiškog Festivala ispuniti i nadmašiti očekivanja. Koristimo priliku pozvati odabrane autore da čim prije odrede klape koju su voljne izvoditi njihove skladbe kako bi iste mogle početi s pripremama. U tom smislu Festival stoji autorima na raspolaganju za pomoć.
Također, kao novost želimo istaknuti da će se, za razliku od dosadašnje prakse, Večer novih skladbi održati na Trgu sv. Mihovila (Velikoj pjaci) i to u prvom vikendu 51. Festivala, najizglednije u subotu 1. srpnja. Razlog pomicanja termina je rasterećivanje klapa prijavljenih i u drugim kategorijama kako im Večer novih skladbi, koja je ranije bila između izbornih i završnih večeri, ne bi oduzimala koncentraciju. Drugi razlog je povratak Večeri novih skladbi na „Veliku pjacu“ gdje po svojoj važnosti svakako pripada. Radujemo se susretu s Vama!


ODABRANE SKLADBE:
RB SKLADBA AUTOR GLAZBE AUTOR TEKSTA
1 Da bi bila moja Ana Kodrić Ivelić Ana Kodrić Ivelić
2 Dalmac’ja je srca moga cvit Ivo Mikuličin Ivo Mikuličin
3 Jubav skonšumana Duško Tambača Pjero Mirić
4 Kuraj Vicko Dragojević Pjero Mirić
5 Misal mi zanosi Živko Ključe Šiško Menčetić
6 Od sto duša, čiste ni Igor Brešan/obr. Pero Gotovac Igor Brešan
7 Pape i kamen (Težačka) Roko Radovan Nikica Radovan
8 Pisma od vitra i vrimena Ivica Kaleb Vojo Mataga
9 Poslušat ćeš klapu staru Krešimir Magdić Jakša Fiamengo
10 Tebi, pismo dalmatinska Smiljan Radić Smiljan Radić
11 Vidilice u krilu Merjana Vlasta Vrandečić – Lebarić Vlasta Vrandečić – Lebarić
12 Zadnja molitva Duško Tambača Ante Jurić