Apolitični

Od zmije na Nokiji do Angry Birdsa: Kako je Helsinki postao prijestolnica mobilne gaming industrije

Kad zamislite gradove rasadnike inovativne tehnologije, zasigurno vam neće odmah pasti na pamet Helsinki. No glavni grad Finske dom je nekolicini najuspješnijih proizvođača videoigara na svijetu

Manje je poznato to da je Helsinki lokacija velikih studija za razvoj videoigara poput proizvođača Clash of Clansa, Supercella. U Helsinkiju je prvi put zaigran i popularni Angry Birds, a usto je Netflix baš u ovom gradu odlučio postaviti prvi svoj studio za videoigre. Finsku prijestolnicu mnogi smatraju središtem mobilnog gejminga, industrije koja ukupno vrijedi 120 milijardi funti. No kako je Helsinki stekao tu reputaciju?

Kako većina tamošnjeg stanovništva nije baš raspolagala high-end računalima s najnovijom tehnologijom, tehnološka ograničenja potaknula su Fince da postanu kreativni. Tako se razvila tzv. demoscena, odnosno supkultura programera koji su razvijali svoje igre, glazbu i umjetničke prezentacije te gurali tehnologiju ondašnjeg vremena do granica. A onda je došla i Nokia, piše BBC.

Mentalitet ključan za uspjeh

Nokia je radila s mladim talentima s finske demoscene. Tad su Finci shvatili da u svojoj državi imaju ljudski kapital za razvoj ove industrije. Industrijska je to niša čiji je potencijal prepoznala i vlast.

Studiji videoigara u Helsinkiju zaradili su prošle godine 2,8 milijardi funti. Usporedbe radi, Velika Britanija je površinom 12 puta veća zemlja od Finske, a tržište videoigara težilo joj je 4,7 milijardi funti.

Drugi gradovi vrlo vjerojatno neće moći tek tako replicirati baštinu koju je iza sebe ostavila Nokia i vještine koje su se brusile tijekom 90-ih, ali se zasigurno puno može naučiti na primjeru tehnološkog uspjeha ovog grada.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay