Apolitični

Sinjska alka: od prije 300 godina pa do danas (1. dio)

 

Poštovani, kako se približava viteška igra, natjecanje za slavodobitnika, točnije Sinjska alka, koja se ove godine održava po 300. put u prvoj nedjelji kolovoza, donosimo vam u nekoliko nastavaka povijesne početke trčanja alkara kopljanika, kao i alkarska zbivanja iz minulih vremena pa sve do danas.
Sinjska alka jedinstveno je viteško natjecanje u Europi koje se svake godine, kao što smo već rekli, u kolovozu, održava u Sinju, gradiću u Dalmatinskoj zagori, tridesetak kilometara sjeverno od Splita.

Nastala početkom 18. st., nastavak je mnogobrojnih viteških nadmetanja koja su se održavala u nekim većim mjestima mletačke Dalmacije, a najpoznatija su ona u Zadru (do 1820.), Imotskom (do oko 1840.) i Makarskoj (do 1832.). Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. Riječ je o tri soneta i jednoj odi koje je na talijanskom jeziku ispjevao splitski liječnik i glazbenik Julije Bajamonti. Najstariji je službeni spis pismo kojeg je 10. veljače 1798. g. grof Rajmund Thurn, prvi austrijski komesar za novo zaposjednute krajeve, iz Zadra uputio tadašnjem zapovjedniku Sinja, Jakovu Grabovcu. Thurn, naime, obavještava da je Dvorska komisija potpuno odobrila da se u Sinjskoj krajini i dalje održava alka, na posljednji dan karnevala, kako je dotad bilo uobičajeno. Iz iste godine potječe i dokument o alci koja je, u čast baruna Corneo-Steffanea, drugoga opunomoćenog austrijskog komesara za Istru, Dalmaciju i Albaniju, održana 14. svibnja, kojom ju je prilikom, u svečanome govoru, nazvao brillante spettacolo.

Povijest alke pokazuje da se u starini trčala u različito vrijeme, a prigodice i po dva puta na godinu. Trčala se tako npr. 1798. g. dva puta, na posljednji dan karnevala i 9. svibnja; 1818. g. 15. svibnja i 6. srpnja; 1834. g. 9. veljače; 1838. g. 19. travnja; 1855. g. (zbog kolere) odgođena je čak na 4. listopada.
Nastavlja se…

Više u kategoriji: Kulturna baština; Povijest

D. Šabić, mag.nov.