Apolitični

Od otpadaka očišćenih lososa rade biorazgradivu plastiku!

Kanadski istraživači sa sveučilišta u Newfoundlandu razvili su postupak za pretvaranje ribljeg ulja u polimer nalik poliuretanu. Materijal je dokazano biorazgradiv, a sad se istražuje i njegova praktična primjena.

Poliuretani, vrsta plastike, nalaze se gotovo svugdje – u cipelama, odjeći, hladnjacima i građevinskim materijalima. Ali ovi svestrani materijali imaju veliku manu. Dobiveni iz sirove nafte, otrovni za sintezu i sporo razgradivi, konvencionalni poliuretani nisu ekološki prihvatljivi.

Na bazi ribljeg ulja

Sigurnija, biorazgradiva alternativa poliuretanu pronađena je u ribljem otpadu – glavama, kostima, koži i crijevima atlantskog lososa. Istraživači će svoje rezultate predstaviti na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS) koje se održava na mreži do kraja travnja. 

Laboratorijski eksperimenti s dodavanjem enzima koji razgrađuju masti poput onih u ribljem ulju, pokazali su da je novi materijal lako razgradiv.

Proučavaju i njegova fizička svojstva kako bi se otkrila potencijalna upotreba “riblje plastike” u stvarnom svijetu, za izradu biorazgradive ambalaže ili vlakana za odjeću.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay