Apolitični

Od izolacije do samoodrživosti: kako su hrvatski otoci konačno zakoračili u sigurniju budućnost

Drevni Kinezi, Grci, Inke i Rimljani, vrlo rano su otkrili da zakrivljena ogledala mogu koncentrirati Sunčeve zrake na bilo čemu zapaljivom s visokim intenzitetom koji uzrokuje da objekte zahvati plamen u trenu. Zbog sposobnosti zapaljivanja, stari narodi su ove „instrumente“, bez obzira kojim jezikom govorili, gotovo jednoznačno nazivali „gorućim ogledalima“, piše Obnovljivi.com.

Europa, prvi klimatski neutralan kontinent?

Korištenje obnovljivih izvora energije spada u paket mjera poznatih kao Zeleni plan, odnosno “zeleni New Deal”, a radi se o planu koji je donijela Europska komisija i čiji je cilj da kontinent na kojem živimo do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent, odnosno da postane gospodarstvo s nultom neto stopom emisija stakleničkih plinova. Taj je cilj srž europskog Zelenog plana te je u skladu s obvezom EU-a na temelju Pariškog sporazuma o globalnom djelovanju u području klime, navedeno je na službenim internetskim stranicama Europske unije.

HEP ulaže u održivu budućnost

Ovu tranziciju prepoznali su i proizvođači električne energije. U tom kontekstu, HEP grupa, kao jedna od vodećih energetskih tvrtki u jugoistočnoj Europi i stožerna energetska tvrtka u Hrvatskoj, vidi svoje mjesto i priliku za jačanje svoje pozicije u energetskom sektoru koji se temelji na zelenom, održivom, naprednom i klimatski neutralnom gospodarstvu.

U rad puštena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

Sunčana elektrana Vis, snage 3,5 MW, prva je sunčana elektrana koju je HEP u rujnu ove godine pustio u rad u ciklusu izgradnje sunčanih elektrana u razdoblju 2019.-2023.

SE Vis

U Dalmaciji, na otoku Hvaru, HEP na temelju Sporazuma o suradnji s Općinom Sućuraj razvija projekt Sunčane elektrane Bogomolje, snage 8 MW, za koju su izrađeni idejno tehničko rješenje i elaborat za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš, a elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja je pri kraju izrade.

Sunčana elektrana Cres s radom počinje već u proljeće iduće godine

Sunčana elektrana Cres gradi se na lokaciji Orlec Trinket istok, dva kilometra sjeverno od naselja Orlec na otoku Cresu. Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija.

Priključna snaga elektrane je 6,5 MW, a očekivana proizvodnja od oko 8,5 milijuna kWh električne energije godišnje odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava.

Tome treba dodati kako HEP na Kvarneru razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane: SE Cres 2 (snage 4,14 MW, neposredno u blizini postojeće SE Cres) i SE Ustrine kod Osora (snage 9,99 MW, na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem.

“Unije – samoodrživi otok”

Primorsko-goranska županija, uz Regionalnu energetsku agenciju Kvarner kao koordinatora, već nekoliko godina provodi projekt “Unije-samoodrživi otok”, koji obuhvaća niz aktivnosti u području poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, energetike te pomorstva, prometa i infrastrukture, kojim se potiče samoodrživost otoka Unije, ne samo u smislu energetike, nego i općenito održivog i samodostatnog života na otoku.

Kao značajna investicija za budući razvoj otoka, od strane HEP-a pokrenut je projekt izgradnje zemljane fotonaponske elektrane na otoku snage do 1 MW čija se realizacija očekuje 2022., a sve kako bi se omogućila sigurna opskrba električnom energijom i smanjila ovisnost o podmorskom elektroenergetskom kabelu i vremenskim neprilikama.

Cijeli članak možete pročitati na: native.tportal.hr

Foto: Pixabay