Apolitični

Od depresije do upala: niska razina vitamina D može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

Umor

Umor može imati mnogo uzroka koji nisu ni povezani sa spavanjem. To je stanje koje se može manifestirati i kroz niske razine energije, gubitak motivacije i jednostavno izmoždenost. Nedostatak vitamina D je jedan od glavnih uzroka umora koji se često previdi, ali se ne bi trebao, jednostavno zato što je to vitamin koji proizvodi energiju.

Depresija

Niske razine energije prisutne kod osoba s niskim razinama vitamina D mogu također dovesti do ili biti u korelaciji s depresijom.

Sporo zacjeljivanje rana

Sporo zarastanje rana upućuje na nedostatak hranjivih tvari u organizmu. Ako otkrijete da vašim ranama treba odjednom puno više vremena da zarastu, provjerite razine vitamina D.

Smanjena gustoća kostiju

Mnogim starijim osobama s osteoporozom i rahitisom je rečeno da je krivac za to nedostatak kalcija, a zapravo bi mogao biti nedostatak vitamina D.

Česte upale

Vitamin D pomaže našem imunološkom sustavu da bolje funkcionira, a njegov nedostatak je povezan s autoimunim bolestima kao i povećanom osjetljivošću na infekcije. Klinički pregled uloge vitamina D u načinu funkcioniranja imunološkog sustava pokazao je da može igrati ulogu u prevenciji infekcija i čak se može koristiti pri liječenju virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Nadalje, pregled je pokazao da nekoliko drugih stanja kao što su tuberkuloza, psorijaza, ekcem, Crohnova bolest, gripa, infekcije mokraćnog sustava i infekcije oka također mogu imati koristi od vitamina D.

Sada, dok smo većinu dana kod kuće, trebamo pazitit na dovoljan unos ovog važnog vitamina.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay