Apolitični

OD BAKUA DO MALINSKE: Rusi preuzeli srpsko koncertno tržište, a sad stižu i u Hrvatsku

Klub Diamond u Malinskoj poznat je po elektroničkoj glazbi. U njemu su dosad nastupali Ofenbach i Shaquille O’Neal, a za ovo ljeto se spremaju nastupi zvijezda tog žanra poput Stevea Aokija i Fedde Le Granda. Stoga pomalo čudi odluka organizatora da upriliči koncert kultnih njujorških darkera Interpol.

Međutim, možda se rješenje zagonetke krije u opsežnom članku o ruskim emigrantima u Srbiji koji je danas objavio BBC na srpskom. Tamo se navodi da je u Srbiji trenutačno oko 150 tisuća Rusa izbjeglih uslijed rata u Ukrajini. Mnogi se od njih bave umjetnošću, neki su zvijezde u Rusiji, a za sobom su doveli i koncertne promotore, čija koncertna aktivnost s jedne strane remeti kulturni život Beograda, a s druge ga iznimno obogaćuje.

Osim što šalje ruske izvođače u zapadnu Europu, odgovorna je i za plasman zapadnoeuropskih umjetnika na istočna tržišta. Tako se na njihovim stranicama mogu naći informacije o koncertima, primjerice, Imagine Dragons u Sofiji i Bakuu ili dua Hurts u Kišinjevu, Tbilisiju i Bukureštu.

Više pročitajte na stranicama BBC-a na srpskom.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay