Apolitični

OD 7. DO 30. RUJNA: Dvadeseto izdanje Festivala svjetskoga kazališta s četiri vrhunske izvedbe

Dvadeseto izdanje Festivala svjetskoga kazališta podsjetnik je na neke od najblistavijih trenutaka iz nedavne prošlosti, a istodobno otvara vrata u nove forme i teme kojima se bavi petero iznimnih umjetnika

Ivica Buljan, također umjetnički ravnatelj, istaknuo je kako će publika u ovom jubilarnom izdanju imati priliku vidjeti autore koji su se već prezentirali u Zagrebu a Festival započinje s Christiane Jatahy, ovogodišnjom dobitnicom Zlatnog lava na Biennalu u Veneciji koju je zagrebačka publika upoznala među prvima u Europi s originalnim čitanjem Čehovljevih Triju sestara.

Njezina predstava Poslije tišine izvest će se 7. i 8. rujna na sceni KUC-a Travno a govori o suvremenome ropstvu.

Christoph Marthaler jedan je od najvećih kazališnih umjetnika današnjice koji je dosad dva puta gostovao u Zagrebu svojom novom, duhovitom i pametnom predstavom Nemam pojma koja će se odigrati na sceni Zagrebačkog kazališta mladih 20. rujna dokazuje više nego ikada kako pripada vrhu. 

Milo Rau s predstavom Ispitivanje koja će se odigrati 24. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu orkestrirao je izvanrednu mimetičku izvedbu kako bi još jedanput istražio granicu između kazališta i stvarnosti.

Autorski dvojac Gabriela Carrizo i Franck Chartier stvaraju uznemirujuć, čaroban i tajanstven svijet — tipičan za rad skupine Peeping Tom u predstavi Diptih: Vrata koja nedostaju i izgubljena soba koju publika može gledati 29. i 30. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay