Apolitični

Obuljen Koržinek: Svi koji ostvaruju dobit na kulturnoj baštini moraju voditi računa o njezinoj održivosti

“Imali smo situaciju u Dubrovniku da je jedan broj bankomata sukladno zakonu ishodio dozvole, ali se potom dogodio val bankomata bez ikakvih dozvola.“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Govoreći o konzervatorskim smjernicama, istaknula je kako ništa ne smije oštetiti kulturno dobro te da mjesto i način ugradnje moraju biti usklađeni s arhitektonskim sklopom zgrade i njezinim stilskim obilježjima, a vidljiv smije biti samo operativni dio bankomata.

Gradonačelnik Franković podsjetio je kako je slučaj s bankomatima nastao prije godinu dana, a danas ih je u povijesnoj jezgri Dubrovnika 32 – na Stradunu 20 te u pokrajnjim ulicama još 12.

“Time je trajno narušena vizura UNESCO-ove zaštićene spomeničke baštine.”, rekao je Franković i zahvalio ministarstvu što su mjesecima radili na rješenju koje je prihvatilo Gradsko vijeće.

“Gledajući upute ministarstva konzervatorskim odjelima, vrlo teško da će suglasnost dobiti bankomati koji je ni sad nemaju. Komunalni redari će jasno utvrditi imaju li vlasnici prostora konzervatorsku suglasnost. Ako je nemaju, dat će im se rok od mjesec dana da je pribave. Ako je ne dobiju u tom roku, kreće odluka o uklanjanju bankomata, odnosno postupak kažnjavanja pravnih osoba s 10 tisuća kuna na dan, a odgovorne osobe u pravnoj osobi dvije tisuće kuna na dan. Kazne će vlasnici prostora prevenirati otkazom ugovora o zakupu tvrtkama koje su u prostoru”, rekao je Franković.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay