Apolitični

Obuka ronilaca za kartiranje bioraznolikosti podmorja – projekt 4M

Obuka ronilaca održala se u susjednoj Crnoj Gori kao zajednički trening naših i crnogorskih kolega.

Obuka ronilaca za kartiranje bioraznolikosti podmorja – projekt 4M, organizirana prvenstveno s ciljem  jačanja kapaciteta u mapiranju i monitoring morskih staništa u prekograničnom području u sklopu projekta 4M, te je odrađen kao  petodnevni trening u Petrovcu u Crnoj Gori.
Trening je organiziran u suradnji s Udrugom Sunce iz Hrvatske, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, a obuku je prošlo 12 ronilaca, od kojih je pet hrvatskih i sedam crnogorskih predstavnika.
Tijekom treninga sudionici su se upoznali s metodologijom kartiranja i načinima identifikacije vrsta i staništa te prikupljanjem podataka za potrebe ekološke mreže Natura 2000.
Pored teorijske obuke, organizirao se i praktični dio prilikom kojeg su se ronioci obučavali za rukovanje s opremom za istraživanja u podmorju te su prikupljeni i uspoređivani prvi podaci o morskoj travi posidoniji, ribljim vrstama i morskim algama s područja uvale Pečin i lokaliteta Perazića do Buljarice i ostrva Katič.

Obuka ronilaca za kartiranje bioraznolikosti podmorja – projekt 4M

U svrhu preciznog i standardiziranog provođenja monitoringa, sudionicima je prikazan video – terenski vodič za praćenje stanja morske cvjetnice Posidonia oceanica i Priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja morskih staništa koji su specijalno pripremljeni za ovu obuku i daljnja mapiranja na terenu,čiji se nastavak planira u razdoblju kolovoz/rujan 2016. I travanj/svibanj 2017. Na području Rt Arza – Platamuni.
Tijekom srpnja 2016. planira se i petodnevna obuka ronioca eksperata, za prebacivanje i obradu prikupljenih podataka u geoinformacijskom sustavu (GIS).
Najveći doprinos projekta „4M”, pored podataka koji će biti prikupljeni je i dodatno pojačanje ljudskih kapaciteta za identifikaciju, kartiranjei monitoring vrsta i staništa koje se nalaze u prilozima Natura 2000 direktive. Obuka ronilaca za kartiranje bioraznolikosti podmorja – projekt 4M,  Projekt „4M: Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru” financiran je uz podršku EU, kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora 2007. – 2013.

Nikolina Djangradović