Apolitični

Obran spomenik prirode…

Tradicionalna berba stare masline, zaštićenog kaštelanskog spomenika prirode obavljena je proteklog vikenda na zadovoljstvo mnogih Kaštelana.
U berbi kaštelanskog autohtonog simbola, starog više od 1500 godina sudjelovali su članovi Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći”, Udruga maslinara „Mastrinka”, predstavnici Instituta za jadranske kulture i Turističke zajednice Kaštela, kao i djelatnici Komunalnog pogona i kaštelanski vatrogasci, dok je u ime Gradske uprave u tradicionalnoj berbi sudjelovao je zamjenik gradonačelnika Zoran Bonacin.
Ove godine, za razliku od prošle, kada je bilo dosta lošega i kvarnog ploda, očekujemo rekordnu berbu što se vidi po plodovima, i što je najvažnije, nemamo vidljivih uboda, pa prema tome, očekujemo da će ulje biti vrhunske kvalitete – kazao je dopredsjednik društva „Bijaći“ Mili Bratinčević. Masline će odmah nakon berbe biti prerađene u uljari Novak, a dobiveno ulje, kao i svake godine, bit će ponuđeno kao suvenir upakirano u replike antičkih balzamarija.
Zadovoljstvo urodom izrazila je i dr. sc. Tatjana Klepo iz Instituta za jadranske kulture, ujedno tajnica udruge „Mastrinka” i članica društva „Bijaći”, napominjući kako za razliku od prošlogodišnje katastrofalne godine, i ova maslina dokazuje da je ova maslinarska godina izvrsna po kvaliteti i po količini, pa se tako očekuje kako će i ulje biti izvrsne kakvoće budući da obiluje polifenolima i ostalim spojevima koji karakteriziraju maslinovo ulje kao jedan visokovrijedan hranidbeni proizvod. Najstarija kaštelanska maslina podarila je kvalitetne masline, a uskoro i vrhunsko ulje i stoga ne čudi kako se mnogi ispod nje fotografiraju želeći odati poštovanje živom spomeniku prirode.
Više u kategoriji: Turizam; Hrana
Izvor i foto: kastela.hr
D. Šabić, mag. nov.