Apolitični

Oboljeli od dijabetesa odbijaju uzeti lijekove jer su poskupjeli više od sto posto

Pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa II za Badnjak su ostali nemalo iznenađeni kada su odlaskom u ljekarnu shvatili da su pojedini oralni lijekovi, ali i inzulini poskupjeli, a neki od njih za više od sto posto

To je izazvalo bijes, pa je dio njih odbio uzeti lijekove i inzulin protestirajući tako zbog visokih cijena. Primjerice oralni lijek Januvia do Badnjaka je osiguranike koštao oko 64 kune da bi se 24. prosinca prvi put podigla cijena na stotinjak kuna, a zatim i sutradan, na Božić, za dodatnih nekoliko desetaka kuna, pa tako danas njegova cijena iznosi 133 kune što je skuplje za više od 100 posto.

Uz taj lijek danas je jedan od skupljih lijekova na tržištu Trajenta koja je s već pojedinim umirovljenicima nedostižnih 186 kuna “skočila” na 190 kuna, a tu je i Janumed koji se prije plaćao 89,30 kuna, a sada 93 kune. U splitskim ljekarnama tvrde kako su u samo jednom danu imali desetak pacijenata koji su odbili uzeti lijekove, a neki i inzulin jer su imali povećanu nadoplatu. Većina njih su umirovljenici koji nemaju dosta novca za kupnju lijekova, pa se onda u odluci hoće li platiti primjerice struju, kupiti kruh ili uzeti lijek s doplatom rađe odlučuju ne piti ih. Dodaju kako to nije samo slučaj s tom kategorijom lijekova već za sve lijekove koji se doplaćuju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay