Apolitični

Objavljeni detalji Muskovog 100 milijuna dolara vrijednog natječaja za hvatanje CO2

Nedavno je Elon Musk bio najavio da će donirati novac za projekte izdvajanja ugljika iz zraka, a sada je poznato i kako će novi četverogodišnji natječaj u tom području funkcionirati

Znanstvenici koje citiraju procijenili su da bi do 2030. godine iz atmosfere trebalo uklanjati 6 gigatona ugljikovog dioksida godišnje, a do 2050. godine to bi trebalo povećati na 10 gigatona godišnje – sve kako bi se izbjegle najteže posljedice klimatskih promjena.

XPrize stoga pokreće natječaj u trajanju od četiri godine, te pozivaju inovatore iz cijelog svijeta da na njega prijave svoja rješenja za izdvajanje ugljikovog dioksida izravno iz atmosfere ili oceana. Rješenja se trebaju bazirati na gigatonskim količinama te ponuditi rješenje za trajno skladištenje CO2 na način koji nije štetan za okoliš.

Ponuđena rješenja ocjenjivat će se po kriterijima količine uklonjenog ugljikovog dioksida, analizi životnog ciklusa tog procesa, energetskoj efikasnosti, površini koju zauzimaju te mogućnostima izdvajanja CO2. Svako rješenje koje je u svojoj prirodi ugljično negativno bit će prihvaćeno.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay