Apolitični

Objavljene nominacije za Oscare 2023.

Spielbergov film “Fabelmanovi” zadržao je oskarovski momentum, a “Sve u isto vrijeme” dvojca Dan Kwan-Daniel Scheinert i “Duhovi otoka” Martina McDonagha nastavili su uspješan niz nakon Zlatnih globusa. Tako bi se najkraće mogla opisati objava nominacija za 95. dodjelu Oscara, tempiranu za održavanje 13. ožujka.

Utrku za Oscara s 11 nominacija predvodi “Sve u isto vrijeme”, a u stopu ga slijede “Fabelmanovi” i “Duhovi otoka” s devet i sedam. Sva tri naslova natječu se za najbolji film zajedno s “Avatarom 2”, “Elvisom”, “Top Gunom 2”, “Na zapadu ništa novo”, “Women Talking”, “Trokutom tuge” i “Tar”, a konkuriraju i u kategoriji najboljeg originalnog scenarija s potonja dva ostvarenja.

Duo Kwan-Scheinert, McDonagh i Spielberg nominirani su i za režiju s Toddom Fieldom (“Tar”) i Rubenom Östlundom (“Triangle Of Sadness”), ali ne i Jamesom Cameronom (“Avatar 2”). “Sve u isto vrijeme” i “Duhovi otoka” mogu se pohvaliti i s četiri glumačke nominacije.

Najveće je iznenađenje Andrea Riseborough u kategoriji glavne ženske uloge budući da se prije očekivala Viola Davis (“Žena kralj”), Olivia Colman (“Carstvo svjetlosti”) ili Danielle Deadwyler (“Til”), a nominaciju je zaslužila Margot Robbie za “Babilon”.

Neki su očekivali i da bi Tom Cruise mogao osvojiti nominaciju za ulogu u “Top Gunu”, ali Akademijini članovi su se odlučili za Nighyja i Mescala. Također, u oko upada da nijedna žena nije nominirana za režiju, a mogla je biti barem Charlotte Wells za “Aftersun” koji je zakinut i u kategoriji naj-filma. Možda najveće zakinuće tiče se nenominiranje filmova “Moonage Daydream” i “Dvostruka prijevara” u dokumentarnoj i međunarodnoj kategoriji.

Cijeli članak i ostale nominacije možete pronaći na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay