Apolitični

Objavljena velika jazz-antologija “Svijet jazza – Od Adorna do Johna Zorna” Saše Dracha

Novinar i prevoditelj Saša Drach svoje je iskustvo dugogodišnjeg pratitelja svjetske i domaće jazz scene odlučio sabrati u knjigu “Svijet jazza – Od Adorna do Johna Zorna”, antologiju tekstova promišljanja o vrijednosti jazza, povijesnih pregleda tog glazbenog žanra i njegovih ključnih sudionika od početaka do danas iz pera cijenjenih svjetskih teoretičara kulture i glazbe, do istaknutih promotora jazza na našim prostorima.

Tekstovi u knjizi podijeljeni su u tri skupine, a njezin prvi dio, pod naslovom “Teorija i povijest svjetskog jazza” obuhvaća tekstove koji se bave promišljanjem vrijednosti jazza, krećući od istaknutog filozofa Theodora Adorna. U prvome dijelu obuhvaćeni su i tekstovi koji nude šire povijesne preglede (Boris Vian, Milen Alempijević i dr.) i tekstovi autobiografskog ili biografskog karaktera koji govore o životu i radu pojedinih glazbenika, kao i o prilikama u doba u kojem su stvarali (Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Charles Mingus i dr.).

Drugi dio – “Jazz, književnost i strip” – nudi radove svjetskih, ali i hrvatskih autora, koji su inspirirani jazzom ili pak pojedinim glazbenicima, od Francisa Scotta Fitzgeralda i Josefa Škvoreckog, preko Julia Cortázara, Harukija Murakamija i Amirija Barake, do Josipa Novakovića, Mate Matišića i Danijela Žeželja.

U trećem dijelu, s naslovom “Jazz u Hrvatskoj”, pokušava se popuniti možda najveća praznina u našoj publicistici i nizom prikupljenih tekstova ponuditi što više informacija o jazzu na našim prostorima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay