Apolitični

Objavljena Izabrana djela Pavla Pavličića

Mjesec hrvatske knjige čini se kao odlična podloga za brojan knjiška i književna događanja u zemlji, pa su tako jučer, 25. listopada, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavljena Izabrana djela književno plodnog autora Pavla Pavličića.

Prema statistika zabilježenim u hrvatskim knjižnicama, djela Pavla Pavličića na visoko su pozicioniranom mjestu po posuđivanosti i čitanosti, a sam autor objavio je preko 100 književnih naslova, od čega je pedesetak romana.

Izabrana djela

Prvo kolo Izabranih djela Pavla Pavličića izašlo je u nakladi Mozaik, a predstavljeno je pet naslova. Među izabranim djelima tako se našla zbirka pripovijetki „Dobri duh Zagreba”, romani „Koraljna vrata”, „Kronika provincijskog kazališta” i „Večernji akt” te memoarska proza „Dunav”. Sva izdanje proširena su autorovim tekstom u kojem Pavao Pavličić na poseban način komentira napisano.

Pavao Pavličić u književnosti se javio u ranim sedamdesetima, odmah nakon što je doktorirao na studiju komparativne književnosti i talijanskog jezika u Zagrebu. Pavao Pavličić svoju književnu inspiraciju pronalazi u fantastičnoj prozi te objavljuje zbirku fantastičnih priča „Lađa od vode” 1972. i smješta se uz bok ostalim hrvatskim fantastičarima. Ubrzo Pavličić počinje pisati romane u kojima je jasno vidljiv njegov afinitet prema fantastičnoj književnosti, a 1976. godine objavljuje roman „Dobri duh Zagreba” za kojeg naglašava da je to prvi kriminalistički roman u hrvatskoj književnosti ispod kojeg je autor napisao svoje pravo ime, a ne pseudonim kako je do tada bio slučaj.

Na promociji knjiga i Izabranog djela govorili su prof. Josip Kvasina, književnica Julijana Matanović te glavni urednik Mozaik knjige Zoran Maljković, a odabrane tekstove interpretativno je pročitala glumica Anja Šovagović Despot.

Pavao Pavličić jedan je od najproduktivnijih hrvatskih književnika i romanopisaca, s okvirnom brojkom od oko pet izdanih knjiga godišnje, zbog čega ne iznenađuje da činjenica da su neka od njegovih djela izdana u sekciji Izabrana djela. Njegova djela višestruko su nagrađivana, prevedena na čak devet jezika, a sedam naslova uvedeno je u školsku lektiru. Djela Pavla Pavličića te kriminalistička intriga i tajnovitost ono su što u zanimljivom tekstu i ne originalnom književnom jeziku zabavljaju mlađe književne naraštaje, stoga vjerujemo da ćemo uskoro doživjeti i drugo kolo Izabranih djela, jednog od najčitanijih hrvatskih književnika.