Apolitični

Obišli cijeli Jadran: ‘Primijetili smo da je situacija s oslićima i škampima puno bolja nego prošlih godina‘

Posao znanstvenika uistinu je zanimljiv, posebice onih koji se bave morem i morskim organizmima. Dvadesetak znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, te studenata biologije mora obišli su cijeli Jadran u 26 dana kako bi uzorkovali razne vrste i dali u konačnici smjernice za ribolovnu politiku.

– Za ovaj program dogovorom je odabrano trideset ciljanih vrsta, “target species”, poput oslića, trlja, škampa, kozica, muzgavaca te ostalih gospodarski najvažnijih vrsta riba, rakova i glavonožaca, uključujući i sve hrskavične ribe. Vrste su odabrane na temelju njihova gospodarskog i ekološkog značaja, ali isto tako i s obzirom na njihovu osjetljivost te potencijalni značaj kao bioindikatora. Uzorkovanje smo provodili istim ribolovnim alatom, dubinskom povlačnom mrežom (koćom) specijalno konstruiranom za ovu svrhu, koju u lovnom pogledu karakterizira visoki vertikalni otvor ili “usta” mreže, znatno viši od dubinskih mreža (koća) koje se koriste u gospodarskom ribolovu. Iako nam tek predstoje analize idućih mjeseci, na prvu smo odmah primijetili jednu sjajnu činjenicu, a to su pozitivni pomaci u Jabučkoj kotlini, što znači da je situacija znatno bolja nego prošlih godina, posebice se to odnosi na osliće i škampe, gospodarski najvažnije pridnene vrste, ali i za hrskavičnjače, morske pse. Primijetili smo i veće zubatce na nekim područjima i ostalu bijelu ribu koja sada ima priliku za rast – veli nam Isajlović.

Naravno, ovo je posljedica zabrane koćarskog ribolova u dijelu Jabučke kotline oko koje je bilo jako puno suprotstavljanja brojne talijanske ribarske flote, no, srećom, zahvaljujući zabrani lova more se konačno oporavlja, a suradnja Hrvatske i Italije u pogledu zaštite mora je na visokoj razini, kaže ovaj znanstvenik.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay