Apolitični

Obilježen Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti

Obilježen Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti

Pred sedamdesetak članova Klubova liječenih alkoholičara i njihovih terapeuta, te dr.Gorana Pavele i dr Anđelka Bega, psihijatara iz splitske bolnice, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu je obilježen „Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti”, na kojem je nastupio jedan od naših najautoritativnijih ličnosti, prof. dr. Zoran Zorićić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, koji je govorio na temu: „Obiteljska terapija obitelji s ovisnikom”.

Obilježen Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti

Kažimo da je skup kao domaćin otvorila Anita Ćudina, predsjednica Županijske zajednice Klubova liječenih alkoholičara, koja je kazala, koliko je važna obitelj u liječenju ovisnika. Podaci pokazuju da se mnogo više regrutira ovisnika iz regrutiranih obitelji, dok je manji broj ovisnika iz rastavljenih obitelji.
Prof. dr. Zoričić je ovom prilikom je, pored ostalog rekao: Naglašena je uloga pomoći obitelji u nošenje s problemom alkoholizma. Educirani su stručni djelatnici s područja alkohologije, o načinu intervencija ranih unutar obitelji ali i terapijskih i rehabilitacijskih. Govorilo se o kratkim intervencijama, ponajviše o obiteljskoj terapiji, što sistemska obiteljska terapija jest. Činjenica jest da u fokusu tretmana treba biti cijela obitelj, a ne samo pojedinac. Naime, problem se generira kroz interakciju odnosa, a obitelj je uvijek žrtva o ovisnosti pojedinca.
Mada je dotaknut problem ovisnosti kod alkoholičara, te uzimanja droge pa i najsuvremeniji problem, kockanje, a nije zaobiđen ni problem pušenja. U središtu priče nije sredstvo u kojem ste ovisnik, već je u središtu pozornosti čovjek sa svojim problemom, kazao je dr. Zoričić koji je potom odgovarao na postavljena pitanja, a jedno od tih je i sljedeće:.


– Prisjećam se, prije tridesetak godina kada su naši splitski terapeuti; dr Botteri, dr. Bućan, dr. Jerkunica, dr. Mikelić i drugi govorili kako su u klubovima liječenih alkoholičara više postigli na rehabilitaciji alkoholičara u posljednjih par godina nego medicina u posljednjih 100 godina, jesu li bili u pravu, upitao je jedan sudionik, a odgovor dr. Zoričića je bio decidiran – Značaj klubova je velik u okviru komunalnog programa i razvoja psihijatrije u zajednici i gašenje velikog broja kreveta, pa programi parcijalne hospitalizacije i programi rada u klubovima postaju sve važniji. Priča o tretmanu bez rehabilitacije ista je priča o kravi i prolivenom mlijeku i uzaludno započetih programa gdje uložimo ogromna sredstva, kako organizacijska, ljudska i financijska, a da na koncu nemamo veliki rezultat. Klubovi su fantastično iskustvo jer relativno s malim ulaganjima, ali velikim ljudskim naporima u rehabilitaciji postižemo ogromne rezultate…- kazao je dr- Zoričić na splitskoj tribini u povodu Mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti.

Davor Grgat