Apolitični

Obilježava se znamenita 1164. obljetnica imena Tugare

Mještani Tugara odlučili su dostojno i društveno proslaviti 1164. obljetnicu prvog spomena imena Tugare u Trpimirovoj darovnici. Tugarani su 4. ožujka prozvali Danom Tugara, pa taj dan planiraju veliku feštu, koja će se održati pod svečanim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Pripremili su dvodnevni program koji će početi svetom misom u tamošnjoj crkvi, predvođenoj nadbiskupom msgr. Marinom Barišićem, a nastavit će se predavanjem prof. dr. sc. don Slavka Kovačića i mr. sc. Vedrane Delonge o povijesti ovog mjesta. U sutrašnjem danu obilježavanja Tugara planiran je raznolik program, kojim će lokalni izvođači zabavljati okupljene, za koje je najavljen i crni rižot, uz stare narodne igre, oživljavanje tradicije i kulturnih običaja ovog dalmatinskog kraja. Organizatori najavljuju zanimljiv i raznovrstan program te namjeravaju redovito organizirati svečanosti kakve Tugare i zaslužuju. U zabavnom će se dijelu programa predstaviti naši školarci, mnogi zborovi i drugi umjetnici koji će nastupiti ispred komina, gdje se u našim krajevima od davnina razgovaralo i pjevalo. Zamislili smo da svako biće osjeti ljepotu življenja ovdje, na grudima domovine – kazao je jedan od organizatora Miljenko Vrkić, pozvavši sve Tugarane i one koji vole Tugare da im se pridruže.
U nastavku vam donosimo cjeloviti dvodnevni program proslave prvog spomena imena Tugare u Povelji kneza Trpimira, najstarijem sačuvanom spomeniku hrvatskog prava, poznatom i kao Trpimirova darovnica, datiranoj 4. ožujka 852.
4.ožujka 2016. – petak
16.00 sati – Sveta misa koju predvodi msgr. Marin Barišić u
župnoj crkvi PBDM
17.00 sati – predavanje o povijesti Tugara:
prof. dr. sc. don Slavko Kovačić
mr. sc Vedrana Delonga
5. ožujka 2016. – subota
17.00 sati – prigodi kulturno-umjetnički program
(u Domu na Dočinama)
Nastupaju:
Kulturno-umjetnička udruga „Tugare”
Mješoviti zbor župe Tugare
Zbor mladih Tugare
Dječji zbor KUU Tugare
Pučki pivači Tugare
Klapa Tugarka
Klapa Konistra
Klapa Pasika
Josip Ulić- čitanje autorskih pjesama

 

4. i 5. ožujka – izložba Ante Durakovića i Zorice Bulić (Dom na Dočinama)
Dođite i uveličajte feštu u Tugarima.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: facebook.com/Župa-PBDM-Tugare
D. Šabić, mag. nov.