Apolitični

OBAVEZNO POGLEDATI: Dubai je parodija 21. stoljeća! Burj Khalifa nije povezana s kanalizacijom!

NA YOUTUBEU je objavljen video pod nazivom Dubai je parodija 21. stoljeća, koji je dosad skupio više od 850 tisuća pregleda. 

“Najgore od urbanog projektiranja i kapitalizma, plus malo ropstva. Dobro došli u Dubai”, piše u opisu snimke. 

Kad se spomene grad Dubai, mnogi odmah pomisle na bogatstvo, skupocjene i luksuzne hotele, nebodere, Burj Khalifu i druge simbole imućnosti. No autor, čije ime na YouTubeu glasi Adam Something, u ovom videu tvrdi da su Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati najgora mjesta na svijetu.

“Dubai je je*ena šala. To je neukusna parodija svega što nije u redu s modernim čovječanstvom”, rekao je autor. 

Burj Khalifa nije povezana s kanalizacijskim sustavom te da svakog dana kamioni moraju odvoziti izmet.

Spominje i Palm Islands, umjetne otoke na obali Dubaija. Za gradnju ovih otoka nije se mogao koristiti pijesak iz pustinje, već onaj s morskog dna. Naveo je i NASA-ino istraživanje da Palm Jumeirah tone pet milimetara godišnje te u slučaju klimatskih promjena gotovo cijeli Dubai, uključujući i Palm Islands, mogao bi biti ispod razine mora. 

“Zašto izgraditi otoke na moru ako imaš pustinju, koja ima dovoljno prostora koliko i treba? Iz svemira bi izgledalo isto impresivno”, govori autor videa.

Napominje kako su Palm Islands kopija Palm Springsa iz SAD-a. 

“Uzeli su najgore prakse urbanizma iz SAD-a i primijenili ih. Kopirane kuće, ogromna autocesta, nema javnog prijevoza…”, nabraja autor. 

Izrabljivanje radne snage

Autor govori i o izrabljivanju radne snage. Dubai se prezentirao kao raj gdje se ostvaruju snovi, što se ljudima iz trećih zemalja čini idealnim za život i misle kako bi mogli zaraditi dovoljno novca da prehrane obitelji. Međutim, autor navodi kako poslodavci zaplijene putovnice radnicima koji dođu u Dubai, što je ilegalno, ali nitko ništa ne čini po tom pitanju. Navodno ih prisiljavaju na rad po 12 sati dnevno šest do sedam dana u tjednu, tvrdi autor. 

U snimci se pokazuje i smještaj u kakvom borave radnici koji dođu iz Indije ili Bangladeša te se uspoređuje s luksuznim smještajima za turiste. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay