Apolitični

Nužni dodatni reformski napori na putu u eurozonu

Uvođenje eura donijet će koristi hrvatskim poduzetnicima, no neće riješiti strukturne probleme gospodarstva, ocijenio je u četvrtak predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović (HGK), pozvavši na dodatne napore da se u pretpristupnoj fazi ulaska u eurozonu ubrza ublažavanje strukturnih slabosti domaćeg gospodarstva.

Zato je nužno, kako je rekao, “uložiti dodatne napore da u ovoj pretpristupnoj fazi ubrzamo ublažavanje strukturnih slabosti hrvatskoga gospodarstva“.

Ulazak Hrvatske u tečajni mehanizam ERM II, svojevrsni predpristupni korak za ulazak u eurozonu, vjerojatno bi se mogao dogoditi otprilike godinu dana nakon slanja pisma namjere, dakle negdje tijekom 2020. godine. I dok formalnih kriterija za ulazak u ERM II nema, članice eurozone moraju prihvatiti Hrvatsku kao dobru kandidatkinju.

Nakon ulaska u ERM II trebat će proći najmanje tri godine do stvarnog uvođenja eura ispuni li zemlja sve kriterije – dvije godine u tečajnom mehanizmu, a potom je potrebna najmanje godina dana za ocjenu njezina postignuća i praktične pripreme za zamjenu nacionalne valute eurom.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay