Apolitični

‘Nuklearka’ u džepu: Na pomolu je rješenje trajnih baterija

Dok pametni telefoni postaju sve pametnijima, čini se da izvori njihova napajanja ostaju jednako primitivnima. Mnogima od nas baterija se ispraznila baš kad smo je najviše trebali, no nova, revolucionarna nuklearna baterija mogla bi zauvijek riješiti taj problem.

Među svim obećavajućim novim baterijama na kojima se trenutno radi, jedna od najperspektivnijih svakako je nuklearna baterija. Riječ je o uređaju koji koristi energiju raspada radioaktivnih izotopa za proizvodnju električne energije, dakle nešto poput nuklearne elektrane ali bez lančane reakcije.

Ideja nuklearne baterije nipošto nije nova – demonstrirao ju je još 1913. godine engleski fizičar Henry Moseley. Nuklearne baterije imaju iznimno dug vijek trajanja i veliku gustoću energije, pa se obično koriste kao izvori energije za opremu koja mora raditi bez nadzora dulje vrijeme. Dosad proizvedeni modeli bili su izuzetno skupi i pogodni za upotrebu samo u svemirskim letjelicama ili izoliranim znanstvenim stanicama u udaljenim dijelovima svijeta, a sada se ozbiljno razmišlja o širokoj primjeni nuklearnih baterija u svakodnevnim elektroničkim uređajima.

Američka tvrtka Nano Diamond Battery (NDB) mogla bi biti prva koja će proizvesti komercijalnu nuklearnu bateriju. Startup iz Silicijske doline nedavno je najavio da bi već sljedeće godine trebao imati dovršenu radnu inačicu svoje revolucionarne baterije, dok bi kroz nekoliko godina baterija mogla biti i na tržištu. NDB-ova baterija ima slojeve posebno kemijski obrađenih umjetnih nanodijamanata koji generiraju električnu energiju iz zračenja radioaktivnih elemenata ekstrahiranih iz nuklearnog otpada.

Pojedinosti nove tehnologije su, dakako, tajna, ali u NDB-u su izračunali da bi njihova nuklearna baterija mogla raditi i do 28 tisuća godina. Takav vijek trajanja trebao bi biti dovoljan i za najzahtjevnije korisnike.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay