Apolitični

Novosibirsk, jedno od najhladnijih mjesta na svijetu kuha se na 35 stupnjeva

Natprosječno visoke temperature, neuobičajene za ovo doba godine, doživljavaju ovih dana stanovnici Zapadnog Sibira, područja unutar Arktičkog kruga, a padali su i rekordi, izvijestili su Washington Post i The Siberian Times.

Meteorološki stručnjaci ističu kako su temperaturne vrijednosti u porastu još od siječnja, odnosno između 3 i 6 stupnjeva više od prosjeka. Nastavljen je prošlogodišnji trend kada su meteorolozi proglasili najtopliju godinu u Rusiji u povijesti mjerenja.

– To nije samo novi rekord u Rusiji. To je najveće odstupanje od prosjeka između siječnja i travnja koje smo vidjeli u bilo kojoj drugoj zemlji, rekao je Robert Rohde iz neprofitne organizacije za istraživanje klimatskih promjena Berkeley Earth.

Treći grad u Rusiji po naseljenosti Novosibirsk, u regiji Krasnojarsk te obližnje regije Omsk, Tomsk, Kemerovo i Altajsko gorje zabilježili su u svibnju rekordne temperature između 30 i 35 Celzijevaca, izvijestio je prošloga utorka The Siberian Times.

– Rođen sam u Sibiru i živio sam ondje 60 godina, ali ne sjećam se da smo ikada imali ovakvo proljeće, izjavio je novinar Sergej Zubčuk za The Siberian Times.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay