Apolitični

Novo remek djelo M. Gibsona: Greben spašenih

Novo remek djelo M. Gibsona: Greben spašenih. Nevjerojatna istinita priča o heroju koji je pokazao izvanrednu hrabrost i nepokolebljivu odlučnost koja bi danas mogla biti nadahnuće svima.
Na proljeće 1945. godine, kad je rat na Pacifiku ulazio u svoje posljednje i najsmrtonosnije dane, a snage američke vojske su se u Okinawi suočile s opakim bitkama, jedan vojnik se posebno istaknuo. Bio je to Desmond T. Doss, vojnik s prizivom savjesti koji je unatoč svojem zavjetu da nikad neće ubiti služio u pješadiji kao ratni bolničar… i sam spasio živote desetke svojih suboraca usprkos neprijateljskoj vatri i tome što sam nije ispucao nijedan metak.

Greben spašenih

Desmond Doss bio je jedinstven. Nema puno ljudi koji bi mogli ili željeli ponoviti njegove radnje. Skromnost koju je zadržao kad bi pričao o svojem junaštvu svjedoči o njegovom karakteru. Zapravo, Desmonda su godinama tražili dopuštenje da adaptiraju njegovu priču u film i on je uvijek odbijao, inzistirajući da su pravi junaci oni koji već počivaju u zemlji. Danas prevladavaju filmovi puni super heroja, a ja sam pomislio da je pravi trenutak da odamo počast jednom junaku iz stvarnosti.

Film Greben spašenih je nevjerojatna priča o Desmondu Dossu [Andrew Garfield] koji je u Okinawi tijekom najkrvavije bitke iz Drugog svjetskog rata spasio 75 suboraca, a da nije ispalio niti jedan metak niti nosio oružje. Bio je jedini američki vojnik u Drugom svjetskom ratu koji se nenaoružan borio na prvim linijama fronta jer je vjerovao da je, makar je rat u ovom slučaju bio opravdan, ubijanje uvijek moralno neispravno. Kao ratni bolničar sam je evakuirao ranjene koji su pali iza neprijateljskih linija i brinuo se za njihove ozljede, dok ga i samog nisu ranile granate i upucali snajperisti. Doss je bio prvi vojnik s prizivom savjesti koji je dobio Kongresnu medalju časti.

Film je nasilan, napet, srcedrapajuć i nezaboravan.


I da, režirao ga je Mel Gibson, koji se proslavio filmovima „Hrabro srce”, „Apocalypto” i „Pasija”. Gibson i za ovaj film zaslužuje medalju. Greben spašenih je njegovo novo remek djelo. Film koji ne želite propustiti.

Greben spašenih, u distribuciji Blitza, u CineStar kinima i ostalim kinima možete pogledati već danas, a ulaznice možete kupiti na blagajnama kina, putem aplikacije ili na linku: http://www.blitz-cinestar.hr/najave-filmova/greben-spasenih/4022/1/1