Apolitični

Novo istraživanje tvrdi: Bogati troše toliko vode da to ugrožava globalnu opskrbu!

Nova studija švedskih znanstvenika otkriva problem potrošnje vode bogatih slojeva društva o kojem se malo zna, a još manje i govori.

Potražnja za vodom raste alarmantnom brzinom diljem svijeta, osobito u urbanim područjima, naglašavaju znanstvenici te tvrde da se neproporcionalna količina vode koju koriste najbogatiji u društvu mora smanjiti, kako bi se osigurala buduća potražnja

Međutim, kako na potražnju za vodom utječe njezino neravnomjerno korištenje od strane različitih segmenata društva, pitanje je koje je slabo proučeno, ističe Elisa Savelli sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj. Kako bi doznali više baš o tom pitanju, Savelli i njezini kolege modelirali su korištenje vode u različitim socioekonomskim skupinama Cape Towna prije i tijekom suše. NJihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Sustainability.

Mnogi ljudi imaju bazene, za koje je potrebno puno vode. Imaju i blistave vrtove koje treba redovito navodnjavati, pojašnjava švedska znanstvenica. Slični se obrasci vjerojatno pojavljuju i u drugim vrućim gradovima s visokim razinama nejednakosti, poput Barcelone u Španjolskoj, São Paula u Brazilu i Čennaija u Indiji, dodaje Savelli.

Tijekom suše u Cape Townu, njezin tim je otkrio da su sve socioekonomske skupine smanjile potrošnju vode, ali i da će oni s najnižim prihodima vjerojatnije imati problema s pristupom vodi za svoje osnovne potrebe, poput kuhanja, u usporedbi s onima s najvišim prihodima.

Bogatiji imaju i bolji pristup vodi

Vjerojatnije je da su bogatije skupine imale pristup privatnim izvorima vode, poput flaširane vode i privatnih bunara. Pretjerano korištenje ovih bunara može iscrpiti lokalne vodonosnike

Izvor: New Scientist

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay