Apolitični

Novo doba autoindustrije: BMW grijanje sjedala naplaćuje 135 kuna mjesečno

Već neko vrijeme govori se kako će se pojedine karakteristike vozila uzimati u najam, a neki proizvođači su to već ponudili. 

Nakon što je Lynk&Co evoluirao pojam korištenja vozila kroz program mjesečnog najma, sada se slična usluga nudi u pogledu opreme automobila. Ideja je da svi automobili budu proizvedeni sa svom opremom, a potom da se pojedine opcije uključuju po želji vlasnika, na mjesečnoj bazi. Tako bi vlasnik plaćao pretplatu za pojedini element opreme kao što, primjerice, plaća pretplatu za određene TV programe ili glazbene servise. 

BMW je ponudio upravo to. U Koreji se u okviru Connected Drive Storea nudi mogućnost aktiviranja pojedinih opcija, i to uz plaćanje mjesečne naknade. Želi li vlasnik BMW-a grijanje sjedala, to će ga koštati 135 kuna mjesečno, odnosno nešto više od 1300 kuna uzme li uslugu na godinu dana. Trogodišnji najam iznosi nešto preko 2100 kuna. Želi li uslugu grijanja sjedala trajno, to će ga stajati oko 3000 kuna.

Isto vrijedi i za grijanje volana uz startnu cijenu od oko 75 kuna mjesečno, odnosno nešto manje od 700 kuna godišnje. Trogodišnji najam je 1200 kuna, a kupovina u trajno vlasništvo oko 1650 kuna. Na popisu je još niz opcija poput bežičnog povezivanja Apple Car Play, naprednih svjetala, sigurnosnih sustava i usluge Driver Recordera. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: BMW