Apolitični

Novinarka i slikarica Dijana Čović radi slike koje smo odmah poželjeli u svojim domovima

Rođena u Vukovaru, ljubav prema umjetnosti pronašla je vrlo rano, još iz osnovnoškolskih dana kada je manično crtala. Već tada je pohađala svoju prvu likovnu crtačku radionicu u klasi profesora Slobodana Popovića. Završila je srednju školu za kulturu i umjetnost. Rat ju je primorao da se okrene pisanoj riječi, pa tako u Zagrebu diplomira novinarstvo i zapošljava se na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje i trenutačno radi kao urednik Regionalnog dnevnika.

Upisala je dvije slikarske radionice, one u Centru za kulturu Novi Zagreb kod akademske slikarice Vesne Šantak, a potom i privatne kod mentora uvaženog akademskog slikara i pedagoga svojedobno s londonskom adresom Hrvoja Majera. Od tada njezina opsesija slikanjem ne prestaje. Za sebe danas kaže:

“Umjetnost me promijenila, umjetnost mijenja sve, opet slobodno dišem.” – kaže Dijana.

Slikaričin rad je instinktivan, intuitivan i emotivan. Njezino je slikarstvo kompulzivno, energično i ostrašćeno, kompozicijski šaroliko, s jakim i odvažnim bojama, ponekad i monokromatsko, ali uz snažnu poruku, ponekad jasnu, a češće prikrivenu između slojeva boje.

U njezinim se djelima osjeća snažan utjecaj starih majstora, osobito Gustava Klimta i Claude Moneta te Edgar Degasa, ali i novijih modernih slikara, poput Kerry J. Marshall, Kehinde Wiley, Mare Light, Jeremy Mann i Geoffrey Johnson. Ima istančanu strast prema estetskoj privlačnosti, za nju je to prava ‘sila radosti’. Slike prirode pretače u doživljaje, u kojima vidi svjetlost i mogućnosti. Dekoracija i estetiziranost su joj važni, nisu površni. Za nju predstavljaju dio umjetnosti življenja. Kad je mjesto lijepo, to pomaže i čovjeku da nađe mir i spoznaj svrhu života.

Cijeli članak možete pročitati na: journal.hr

Foto: Pixabay