Apolitični

Novi umjetni snijeg spašava skijališta

Klimatske promjene i više temperature na nižim nadmorskim visinama, mnoga su skijališta u svijetu zavila u crno, jer ne mogu proizvoditi snijeg i održavati staze sa skijanje, što je pogodilo i zagrebačko Sljeme, koje je zbog previsokih temperatura ostalo bez utrka Svjetskog kupa.

Naime, da bi topovi za zasnježivanje staza mogli funkcionirati i stvarati snijeg, potrebna je temperatura od najmanje -4 stupnjeva Celzijevih, dok je idealna ispod -8.

Obzirom da su takve temperature na mnogim mjestima u svijetu rijetkost u današnje vrijeme, mnogi znanstvenici traže način kako proizvoditi “umjetni” snijeg na višim temperaturama blizu nule.

Španjolsko istraživanje koje se temelji na dodatku aditiva minerala feldspata navodno je učinkovitija metoda stvaranja umjetnog snijega na višim temperaturama, jer je u laboratorijskim testovima uspjela proizvesti snijeg na temperaturama do 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad ledišta, što je znatno toplije od temperatura potrebnih za metode izrade snijega koje su potrebne u postojećim tehnologijama.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Image by Hans from Pixabay