Apolitični

Novi tjedan u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu

Novi tjedan u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, predstave, glazbene priredbe, opere…

Jedna od najomiljenijih opera različitih naraštaja publike, Seviljski brijač Gioachina Rossinija, na repertoaru je bila ovog ponedjeljka, a i večeras u srijedu 26. listopada u 19:30 sati. U godini kada glazbeni svijet obilježava dvjestotu godišnjicu od praizvedbe djela, ponovno možete pogledati ovu šaljivu operu, koju jednako vole i razumiju i djeca i odrasli. Operu je režirao Krešimir Dolenčić, dirigent je Tomislav Fačini, a u predstavi sudjeluju: Martin Sušnik (Grof Almaviva), Davor Radić (Doktor Bartolo), Helena Lucić Šego/ Martina Menegoni (Rosina), Ljubomir Puškarić (Figaro), Luciano Batinić (Basilio), Željko Grofelnik (Fiorello), Ivana Lazar/ Maja Mejovšek Haluza (Berta), Robert Palić (Zapovjednik straže).

Novi tjedan u Hrvatskome narodnom kazalištu

U utorak 25. listopada u 19:30 sati na rasporedu je bila hvaljena predstava Žena, nastala prema dramskim tekstovima Josipa Kosora ‘Žena’ i ‘U Café du Dôme’, a u režiji Paola Magellija. Angažirana i aktualna, predstava progovara o muško-ženskim odnosima, nametnutim vrijednostima te sukobu materijalizma i idealizma. U predstavi glume: Livio Badurina, Lana Barić, Ana Begić, Ivan Colarić, Zijad Gračić, Goran Grgić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Iva Mihalić, Silvijo Mumelaš, Jelena Perčin, Milan Pleština, Petra Svrtan i Ivan Vukelić.

U četvrtak 27. listopada u 19:30 sati, a uoči gostovanja predstave na Festival Mettre en Scene u Renessu u Francuskoj, pogledajte dramu Na kraju tjedna, jednoga od najuspješnijih i najnagrađivanijih hrvatskih redatelja Bobe Jelčića. U žarištu interesa ove predstave je srednja klasa kao predstavnik društveno-gospodarskoga napretka te propitivanje stabilnosti temelja našega građanskog društva. Prikazani likovi izlaze iz svojih uobičajenih situacija i obrazaca, dok skriveni i potisnuti impulsi, kakvi su strah, bijes i tjeskoba, kuljaju na površinu. Sve se događa s dozom lucidnoga humora, koji je sastavni dio kazališta Bobe Jelčića. Vječito zapitan nad čudom svakodnevice te uobičajenim sitnicama, autor stvara sadržaj s kojim se svaki gledatelj može povezati i suosjećati kao s vlastitim. U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec.

U petak 28. listopada u 19:30 sati izvest ćemo najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, operu Ero s onoga svijeta, pod ravnanjem Nikše Bareze, u režiji Krešimira Dolenčića, već davno ubrojanu među najuspjelije slavenske komične opere! Djelo od preizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. godine, gotovo ne silazi s repertoara svih nacionalnih kazališnih kuća, a u inozemstvu je izvedeno na više od sto opernih pozornica. Ansambl predvode solisti: Siniša Štork, Cecilija Car, Kristina Anđelka Đopar, Stjepan Franetović, Davor Radić, Marija Lešaja, Neven Mrzlečki.

U subotu 29. listopada u 18 sati na repertoaru je hit predstava Tri zime redatelja Ivice Buljana, po nagrađivanom tekstu Tene Štivičić. Ova iskrena, aktualna i duhovita predstava o četiri naraštaja žena povezanih jednom kućom, kroz izmjene prizora društvenih i političkih promjena, ratova i nepostojanoga mira, priča životne priče svojih junakinja. U predstavi glume: Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.

U nedjelju 30. listopada u 20 sati otvaramo novu sezonu Filozofskog teatra. Prvi ovogodišnji gost našega domaćina Srećka Horvata je slavni britansko-pakistanski intelektualac, pisac i filozof Tariq Ali. Iza sebe ima više od trideset izdanih knjiga, a poznat je i po svojim oštrim i kritičkim javnim stavovima, organizaciji prosvjeda te političkom aktivizmu, primjerice oko grčke krize i vojnih intervencija SAD-a. O njegovom utjecaju govori i podatak da su mu Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovom neumornom borbom za bolji svijet, posvetili pjesme “Street Fighting Man” i “Power to the People”. U sklopu razgovora bit će izvedena i skraćena verzija predstave „Nove pustolovine Don Kihota“ u kojoj autor propituje što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.