Apolitični

Novi svjetski muzeji u ovoj godini: Od Muzeja beskućništva do Muzeja Nintendo

Svjetsku muzejsku scenu u ovoj će godini obogatiti niz novih muzeja, od Nacionalnog muzeja holokausta i Muzeja beskućništva do Muzeja Nintendo i Velikog egipatskog muzeja, najavio je Muzejski dokumentacijski centar (MDC)

Za uskršnji vikend 2024. trebao bi se otvoriti Muzej Pertha, najstarijeg glavnog grada Škotske, u adaptiranoj povijesnoj edvardijanskoj zgradi. Na adaptaciji od 26,5 milijuna funti radili su nagrađivani arhitekti Mecanoo, a okosnica muzejskog postava je ‘Kamen sudbine’ na kojemu su krunjeni škotski kraljevi i koji se po prvi put nakon više od 700 godina vratio iz Edinburškog dvorca u Perth.

Norveški grad Kristiansand od 11. svibnja dobiva novi umjetnički muzej, dom zbirke Tangen, najveće svjetske zbirke nordijske modernističke umjetnosti, kao i zbirke Muzeja umjetnosti južne Norveške. Kunstsilo je smješten na poluotoku Odderøya u blizini drugih kulturnih ustanova, u zgradi nekadašnjeg silosa iz 1935.

U ovoj bi se godini, s još nedefiniranim datumom, trebao otvoriti i Veliki egipatski muzej na čiju izgradnju su utrošena dva desetljeća i više od milijardu dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by kjpargeter on Freepik