Apolitični

Novi Spider-Man (videoigra) je remek-djelo

Nova generacija konzola imala je, najblaže rečeno, neobičan početak ili barem ne pretjerano tehnički spektakularan početak. Najjednostavnije rečeno, mnogi vlasnici starih konzola nisu imali prevelik poticaj ulaziti u kupnju nove konzole jer ekskluziva je bilo premalo, a grafičke razlike na novom i starom hardveru bile su premale da bi prosječnog korisnika nabrijale na to što nova generacija nudi.

Razlog je jednim dijelom bilo to da su razvojni timovi i dalje pazili da većina igara bude dostupna vlasnicima starijih konzola, što je ograničavalo naslove da se kvalitetno “razmašu” i pokažu svu raskoš nove tehnologije. 

Jedna od prvih PS5 ekskluziva bio je Ratchet & Clank, a Insomniac Games učinio je sve kako bi pokazao moć konzole, s posebnim naglaskom na SSD-u koji je omogućavao da se ubacuju elementi i mehanike neizvedive na starijoj generaciji konzola. 

Jasno je zašto ovo ne može na četvorku

Tri godine kasnije dobili smo drugog Spider-Mana, a Insomniac je ovog puta priču podigao na još višu razinu i možda će zvučati prekritično, ali ovo je doslovno prva ekskluziva zbog koje ćete se u potpunosti osjećati kao ponosni vlasnici petice i više je nego očito zašto ova igra neće izaći za četvorku. Naime, ono što je Insomniac pokazao u drugom Spider-Manu tehnički nadilazi sve što smo vidjeli u bilo kojoj drugoj PS5 ekskluzivi, i to samo u prvih pola sata igre. 

Tehnički savršeno

Grafički je igra besprijekorna i svaki trenutak izgleda savršeno ispeglano. Modeli su još uvjerljiviji i detaljniji nego u prethodnim nastavcima, a glumci koji im posuđuju glasove odradili su besprijekoran posao. Iako priča nije ni približno mračna kao što se iz nekih najava i trailera dalo naslutiti, radi se o nešto ozbiljnijem tonu koji savršeno balansira vedrije i tmurnije trenutke. Više-manje ono na što smo i navikli. 

Tu je i neizbježni ray-tracing koji je itekako vidljiv na svim staklenim i vlažnim površinama ili bolje ili slabije osvijetljenim prostorijama. Tu su, očekivano, i dva moda igre, onaj s nešto manje detalja i većim framerateom ili onaj s više detalja i ograničenjem na 30 FPS-a. Da ne gubimo vrijeme na detalje, oba imaju svoje uobičajene prednosti i mane. Premda mnogi imaju problem s 30 frejmova, Spider-Man 2 je jedna od onih igara u kojoj to nećete ili barem nećete previše osjetiti. Sve funkcionira vrlo glatko pa ako niste preosjetljivi na manjak frejmova, ovo je idealan način da uživate u ovoj vizualno impresivnoj igri. 

Čista desetka

Kad sve ovo zbrojimo, lako je doći do zaključka da Insomniac ni ovog puta nema pogrešnih koraka i da je samo dodatno učvrstio položaj najbitnijeg studija PlayStation obitelji.

Uzeli su sve ono što smo voljeli u prvom Spider-Manu i Milesu Moralesu i to u svakom segmentu poboljšali i proljepšali. 

Međutim, to bi moglo stvoriti pogrešan dojam da se radi tek o očekivanom upgradeu u odnosu na prethodne igre. To ne bi bilo fer jer Spider-Man 2 je bez ikakve sumnje najbolja igra izvrsnog Insomniac Gamesa, jedna od najboljih akcijskih igara svih vremena i vjerojatno najbolja igra sa superjunacima u glavnoj ulozi. Izvrstan dodatak godini prepunoj fenomenalnih naslova i jedna od onih igara koje podižu letvicu za sve open-world akcijske igre koje će uslijediti, na PlayStationu ili bilo kojoj drugoj platformi.  

Ocjena: 10/10

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Press