Apolitični

Novi rekordni gubitak leda na Grenlandu i Antarktici

Novo izviješće navodi da se gubitak leda s Grenlanda i Antarktike upeterostručio od 1990-ih, te sada čini četvrtinu porasta razine mora.

Nema sumnje da klimatske promjene uzrokuju topljenje naših polarnih ledenih ploča, čime se podiže razina mora i dovode u opasnost obalne regije diljem svijeta.

Od 1992., kada su počeli satelitski zapisi otapanja ledenih ploča, polarne ledene ploče su gubile led svake godine. Najviše stope taljenja dogodile su se u proteklom desetljeću.

Znanstvenici koriste podatke sa satelita kao što su ESA-in CryoSat i Copernicus Sentinel-1 Europske unije za mjerenje promjena u volumenu i protoku leda, kao i satelite koji pružaju informacije o gravitaciji, kako bi utvrdili koliko se leda gubi.

Tim znanstvenika sastavlja te zapise u projektu međuusporedbe ravnoteže mase ledene ploče (IMBIE), koji financiraju ESA i NASA.

Najnovija IMBIE procjena, koja je objavljena danas, navodi da su između 1992. i 2020. polarne ledene ploče izgubile 7560 milijardi tona leda, što je jednako kocki leda čija svaka strana ima 20 km.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay