Apolitični

Novi mobiteli i pametni satovi mogu omesti rad pacemakera

Kako napreduje tehnologija potrošačke elektronike, tako ona dolazi sa sve jačim magnetskim poljima koja mogu izazvati probleme kod srčanih pacijenata s pacemakerima i defibrilatorima.

Nakon pojave znanstvenih istraživanja o tome da pametni mobiteli i pametni satovi ometaju rad usađenih medicinskih uređaja kod pacijenata, znanstvenici povezani s Centrom za uređaje i radiološko zdravlje američke Agencije za hranu i ljekove proveli su svoju studiju koja podupire preporuku te agencije da pacijenti drže elektroničke uređaje široke potrošnje, koji mogu izazvati magnetske smetnje, barem 15 centimetara udaljene od usađenih medicisnkih uređaja, točnije pacemakera i srčanih defibrilatora.

Međutim, znanstvenici su u svojoj studiji testirali snagu magnetskog polja iPhone 12 i Apple Watch 6 uređaja na različitim udaljenostima od medicinskih elektroničkih uređaja. Otkrili su da oba uređaja, u neposrednoj blizini, imaju statična magnetska polja znatno snažnija od 10G, odnosno dovoljno jaka da kardiološke elektroničke uređaje prebace u magnetski način rada. Istovremeno, na udaljenosti od 15 centimetara i više, navedeni mobitel i pametni sat nisu prebacili način rada tih medicinskih uređaja.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay