Apolitični

Novi egipatski muzej bit će najveći arheološki kompleks na svijetu

U 2023. otvara se niz senzacionalnih muzeja u svijetu – nakon dva desetljeća dočekali smo Veliki egipatski muzej u Kairu, u Torontu se očekuje otvorenje velikog Muzeja holokausta, a Poljska u svibnju slavi otvorenje Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi

Najdulje se čeka otvorenje Velikog egipatskog muzeja u Kairu, koji se gradi dva desetljeća i koji će udomiti neprocjenjivu riznicu drevnih antikviteta Egipta, zemlje čija su blaga u 19. i 20. stoljeću istraživači raznijeli po cijelom svijetu, pa i danas traju neki od sudskih procesa kojima Egipat traži povrat svojih arheoloških spomenika nulte kategorije.

Očekuje se da će se ovaj muzej otvoriti na samom početku sljedeće godine, iako točan datum još nije poznat. Egipćani ga još ne žele otkriti jer je već propalo nekoliko najavljenih datuma otvorenja.

U konačnici će to biti najveći arheološki muzejski kompleks na svijetu, a izlošci među ostalim uključuju blago kralja Tuta, faraonska umjetnička djela i sto tisuća artefakata koji datiraju od prapovijesti Egipta.

Zdanje novog muzeja je prelijepo, a projektirali su ga Heneghan Peng Architects (arhitektonska tvrtka koju su osnovali Róisín Heneghan i Shih-Fu Peng u New Yorku 1999. godine, koja danas djeluje iz Dublina i Berlina), i to kao monolitnu zgradu kojoj je glavni motiv piramida, zaštitni znak Egipta i njegove slavne povijesti.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Grand Egyptian