Apolitični

Nova studija potvrdila potencijalne rizike korištenja pametnih telefona

Da je pretjerano korištenje mobitela potencijalno štetno po zdravlje nije nova vijest, no nova studija otkriva da je problem korištenja mobitela potencijalno puno ozbiljniji nego što se dosad vjerovalo.

Prema podacima američkog nacionalnog instituta za rak, velik broj ljudi zapravo je zabrinut da smartphone uređaji ili mobiteli općenito, predstavljaju potencijalan rizik za razvoj određenih tipova raka ili drugih zdravstvenih problema. Navedeni uređaji zrače u obliku radio valova pa stoga postoji i bojazan da mogu izazvati rak jer se koriste blizu glave korisnika.

Takva zabrinutost bila je povod brojnim studijama koje su istraživale učinke zračenja iz mobitela na tijelo čovjeka. Primjerice, nedavna studija sa sveučilišta Berkeley otkrila je da korištenje smartphona može povećati šanse za razvoj raka. U njoj je obrazloženo da zračenje iz mobitela remeti stanične mehanizme te rezultira stvaranjem proteina koji mogu prouzročiti DNK oštećenja.

U toj najnovijoj studiji, znanstvenici su zapravo proučavali podatke iz ranijih studija provedenih u SAD-u, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Južnoj Koreji i Novom Zelandu, kako bi dobili širi uvid oko učinaka korištenja mobitela na ljudsko zdravlje.

Navedena je studija objavljena u znanstvenom časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay