Apolitični

Nova studija pokrenula raspravu o maskama: Koliko štite osobe koje ih nose?

Od početka travnja do početka lipnja, istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu regrutirali su 6024 sudionika koji su prethodno testirani kako bi bili sigurni da nisu zaraženi koronavirusom. Polovica je dobila kirurške maske i rečeno im je da ih nose kad napuštaju domove; ostalima je rečeno da ne nose maske u javnosti. U to je vrijeme bilo zaraženo dva posto populacije u Danskoj, što je znatno niža stopa nego danas u Europi i SAD-u.

Oko 4.860 sudionika završilo je studiju. Istraživači su se nadali da će maske smanjiti stopu zaraze za polovicu među onima koji su nosili maske. Međutim, 42 osobe koje su nosile masku su se ipak zarazile, što je 1,8 posto. Među onima koji nisu nosili maske zarazile su se 53 osobe, odnosno 2,1 posto. Razlika nije bila statistički značajna.

“Naše istraživanje pokazuje koliko je korist od nošenja maske – ne baš velika”, rekao je dr. Henning Bundgaard, vodeći autor studije i kardiolog sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

“Nema apsolutno nikakve sumnje da maske djeluju kao kontrola izvora, sprječavajući da osoba koja nosi masku prenese zarazu na druge”, rekao je dr. Thomas Frieden, izvršni direktor tvrtke Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a.

“No, upitno je kolika je osobna zaštita za one koji nose masku. Odgovor ovisi o tome koja se maska ​​koristi i kakvu vrstu izloženosti virusu ima svaka osoba”, dodao je Frieden.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay