Apolitični

Nova studija otkriva da će topljenje ledenih ploča na polovima početi puno ranije

Nova znanstvena studija sugerira da ako ne usporimo klimatske promjene i ne zadržimo globalno zatopljenje ispod razine od 1,5 stupnjeva Celzija, nepovratne promjene će nastupiti i prije nego što se to dosad očekivalo, a posljedice će biti katastrofalne.

Globalne razine mora već su porasle oko 20 centimetara u prosjeku tijekom 20. stoljeća. Izračunato ubrzanje dovelo bi jednu od 10 osoba u izravnu opasnost od daljnjeg porasta razine mora, upozorio je pak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na raspravi Vijeća sigurnosti u New Yorku.

Za stotine milijuna ljudi koji žive u malim otočnim državama u razvoju i drugim niskim obalnim područjima diljem svijeta, porast razine mora predstavlja bujicu nevolja. Svjedočili bismo masovnom egzodusu cijelog stanovništva u biblijskim razmjerima, rekao je šef UN-a.

Kako se led na kopnu i moru nastavlja topiti sve većom brzinom, otopljena voda koja odlazi u ocean koncentrira se prema površini, smanjujući razmjenu topline iz dubina i još više podižući temperature ispod površine. Ova dodatna toplina riskira daljnju eroziju smrznutih podupirača, koji zadržavaju ledenu policu Antarktika, uzrokujući da još više otopljene vode odlazi u ocean.

Izvor: Science Alert

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay