Apolitični

Nova studija: imunitet na Covid-19 traje dulje od šest mjeseci, količina antitijela 200% veća kod odraslih

Pitanje trajanja imuniteta nakon što osoba preboli koronavirus jedno je od centralnih od samog početka pandemije. Uz pronalazak cjepiva njegova duljina je ključna za stvaranje imuniteta krda. U početku se mislilo kako se virus može dobiti tek jednom da bi se kasnije ispostavilo da se zaraziti može i više puta pa čak i u periodu od nekoliko mjeseci. Sad pak novo istraživanje koje je u početnim fazama pokazuje da imunitet može trajati puno dulje od nekoliko mjeseci, čak i godinama, piše CNN.

Istraživanje još nije službeno niti je potvrđeno, teško da će uskoro i moći jer proučavanje antitijela zahtijeva mjesece i mjesece rada dok se ne dobiju službeni rezultati. Ipak od nekolicine do sada provedenih prvi pokazatelji su vrlo optimistični i ispostavlja se da imunitet uglavnom traje jako dugo.

Najnovija studija uključivala je 185 ljudi u dobi od 19 do 81 godinu koji su preboljeli Covid-19. Većina ispitanih imala je slične srednje simptome tj. nisu bili kritično, međutim ni asimptomatski.

Istraživači s Instituta za imunologiju La Jolla s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu i Medicinskog fakulteta Icahn na planini Sinaj analizirali su uzorke krvi prikupljene u različitim vremenskim točkama nakon pojave prvih simptoma, a neki su prikupljeni i više od šest mjeseci kasnije.

U uzorcima krvi istraživači su ispitivali komponente imunološke memorije. Za sada su otkrili da su antitijela trajna, a tek umjereni pad pojavio se nakon šest do osam mjeseci. Primijetili su i da je razina odgovora antitijela kod odraslih bila oko 200 puta veća.

Cijeli članak možete pročitati na: zdravlje.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay