Apolitični

Nova opcija u Photoshopu omogućuje četverostruko povećanje rezolucije slike bez gubitka previše detalja

Ekipa iz Adobea koristila je strojno učenje i umjetnu inteligenciju koje su trenirali na milijunima slika kako bi je naučili kako povećati rezolucije bez prevelikog gubitka kvalitete.

Adobe već godinama koristi umjetnu inteligenciju za razvoj novih i inovativnih opcija u svojim proizvodima, a posljednja od njih koja bi mogla oduševiti brojne korisnike njihova softvera nazvana je “Super rezolucija”. Riječ je o postupku povećanja rezolucije fotografija u Lightroomu i pluginu Camera Raw za Photoshop koji omogućuje povećanje rezolucije fotografija od čak četiri puta, bez velikog gubitka detalja, odnosno kvalitete fotografija te zadržavanja “čistih rubova”, bez šuma na fotografijama.

Ekipi iz Adobea to je uspjelo korištenjem umjetne inteligencije i strojnog učenja te treniranjem računala korištenjem velikog broja fotografija. Korišteni su milijuni fotografija, odnosno parova fotografija niske rezolucije i visoke rezolucije na temelju kojih je AI učila kako “inteligentno povećati fotografije”, uz najmanji mogući gubitak kvalitete.

Prema fotografijama objavljenim na blogu, takvo se treniranje isplatilo te povećane fotografije zaista izgledaju odlično.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay