Apolitični

Nova impresivna građevina zamijenit će poznati, ali skučeni Egipatski muzej u Kairu

Kada se u studenom napokon otvori, bit će to najveći arheološki muzej na svijetu. Veliki egipatski muzej ili jednostavno GEM (Grand Egyptian Museum) godinama je najavljivan, a svoju inauguraciju imat će povodom veoma važne obljetnice – stotinu godina od otkrića Tutankamonove grobnice.

U priopćenju početkom veljače ove godine egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta dalo je precizne postotke – završeno je 100 posto strukturnih radova, uključujući golemi atrij i veliko stubište, 99,8 posto unutrašnje opreme, 98 posto vanjskih prostora, dio posvećen artefaktima kralja Tutankamona dovršen je “više od 99 posto” i glavne izložbene dvorane 96 posto. Također, kako su izvijestili, više od 56 tisuća od procijenjenih 100 tisuća artefakata u tom trenutku prebačeno je u novi muzej.

Veliki egipatski muzej nalazi se oko dva kilometra od kompleksa piramida u Gizi koji je pod zaštitom UNESCO-a i zamišljen je kao svojevrsni spoj između modernog i starog Egipta. U izgradnji je čak i nova linija podzemne željeznice koja vodi do muzeja. Nova impresivna građevina zamijenit će poznati, ali prostorom skučeni Egipatski muzej u Kairu koji je dosad bio glavno odredište za zaljubljenike u drevni Egipat, no ne samo za njih. S galerijama visokima do 20 metara, tu će biti, među ostalim, izloženi predmeti iz izvorne muzejske zbirke koje javnost nikada nije vidjela. Ipak, Egipatski muzej, izgrađen 1901., i dalje će ostati otvoren te će također biti obnovljen.

Budući da se velik dio njegove zbirke seli na novo mjesto, izvorni Egipatski muzej imat će više prostora za izlaganje nekih posebnih predmeta – na primjer blaga iz grobnice Tutankamonova pradjeda Juje i njegove supruge Thuje.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia