Apolitični

Nova “frka” Zdenke Kovačiček, pjevačice za sva vremena

Zdenka Kovačiček, jedna od naših najdugovječnijih pjevačica, ima novi studijski album, prvi nakon “To Be Zdenka” iz 2004. Njezina pjesma “Frka” iz 1984. prije nekoliko godina revitalizirana je obradom Nipplepeople, a i ta pjesma i “Ja sam žena (za sva vremena)”, izvorno objavljena 1999., govori da je trebalo nekoliko verzija da se poruka proširi eterom, a ponešto govori i o istrajnosti i tvrdoglavosti Zdenke Kovačiček.

Ali, nažalost, još više o poziciji koje su ponajbolje domaće pjevačice imale tijekom karijera ako nisu bile uglavljene u općeraširenu i prostoproširenu estradnu matricu, ili ako nisu imale velike ambicije i energiju poput Josipe Lisac.

Ne računajući kompilacije kao što su “Zlatna kolekcija” ili “The Best of Collection”, njezin novi album “Konstatacija jedne mačke” (Dancing Bear) ne samo da je dugo očekivan proizvod nego i prilika da se provjeri koliko su u 12 pjesama Kovačiček i suradnici uspjeli “ugurati”, naglasiti ili promijeniti dominantne elemente duge karijere.

Za razliku od ekstravagantne Josipe Lisac koja stilski proširuje radni teren, Zdenka Kovačiček odabrala je “mirniji” put, ali odlično realiziran. Naime, “Konstatacija jedne mačke” pravi je izlog tradicije prebačene u današnje vrijeme Stax-soula, R’n’B-ja, jazzy balada i funka, snimljen s iskusnom postavom glazbenika.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay