Apolitični

Nova europska pravila o energetskoj učinkovitosti praktički će zabraniti prodaju 8K televizora

Europska regulativa za televizore u ožujku sljedeće godine postat će stroža po pitanju korištenja energije, a kako sada stoje stvari, niti jedan 8K televizor na tržištu neće moći ispuniti njezine zahtjeve

Europski indeks energetske efikasnosti za potrošačku elektroniku (Energy Efficiency Index, EEI), trebao bi biti ažuriran u ožujku sljedeće godine. Zadnje njegovo ažuriranje dogodilo se u ožujku 2021. i donijelo je novo rangiranje uređaja u energetske razrede, od A do G. Kad je riječ o televizorima, velik broj aktualnih modela s novom je ljestvicom energetske učinkovitosti pao u najlošiji rang, a sada im se sprema još gora situacija.

Do sada su pravila OLED televizorima iznimno dopuštala nešto više razine potrošnje električne energije nego LCD televizorima, a microLED i svi 8K modeli bili su izuzeti od europskih limita. No, s ožujkom će se to promijeniti, pa će u kategoriji televizora biti postavljene najviše dopuštene energetske vrijednosti (kakve već postoje za razne druge kućanske aparate).

Nisu ni zaživjeli, a već zabranjeni?

Od 1. ožujka 2023. godine prestat će važiti spomenute iznimke, pa će i 8K te microLED televizori morati biti unutar granica zacrtane potrošnje energije (EEImax). Limit ovog pokazatelja, dobivenoga uz zamršeni matematički izračun, bit će postavljen na 0,9, jednako kao i za televizore do 4K rezolucije.

Kineski TCL već je poručio: Ostanu li pravila na snazi, za kupce u EU neće biti 8K televizora

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr