Apolitični

Nova Dacia Duster LPG: prvi put sam vozio auto na plin i nema veze s onim što sam slušao godinama

Postoji engleska izreka, „Never meet your childhood heroes“, i malo sam se bojao da će biti tako, da ću očekivati previše od automobila koji ima pregršt opreme, dobra vozna svojstva i troši suludo malo, a košta 99.000 kn.

Ispod haube je provjereni 1.0 turbo trocilindrični motor koji razvija 100 ks i tu nema nepoznanica, motor se pokazao kao više nego sposoban u raznim Renault i Dacia automobilima. Razlika se nalazi na drugom kraju, u prtljažniku. Umjesto rezervne gume, ispod prtljažnog prostora smjestio se LPG spremnik, koji u kombinaciji s benzinskim rezervoarom daje Daciji domet od preko 1.000 km.

Prebacivanje s benzinskog na plinski pogon i obratno je lagano, pomoću prekidača smještenog lijevo od volana. Možete prebacivati sami ili pustiti da se automatski prebacuje kada se spremnik plina isprazni. Prekidač ima i svjetlosnu signalizaciju koja označava razinu napunjenosti spremnika plina.

Što se same vožnje tiče, tu je kao i svaka druga Dacia Duster, možda čak i malo upravljivija jer naprijed nema teški diesel motor, već lagani moderni trocilindični „turbak“, što se najbolje osjeti pri malo naglijem kočenju i lakšem poniranju prednjeg dijela. Ugradnja plina dodaje 60ak kg više u odnosu na istovjetnu benzinsku varijantu, ali treba računati da su tu ugrađena i dodatna pojačanja, pa je auto ustvari još robusniji.

Oni nevjerni Tome, koji su zaostali još u kasnim devedestima i ranim dvijetisućitima, će reći da je plin nesiguran, da auto slabije vuče, da ga nema za puniti svugdje i da se generalno ne isplati. Duster LPG je školski primjer modernog automobila na plinski pogon i odgovor na svaku primjedbu. Ne gubi na performansama, siguran kao i svaki drugi, plin je dostupan ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi, a ono najbolje, ako vam i nestane plina daleko od benzinske, pa tu je cijeli tank benzina s kojim ćete prijeći pola države, a ne 30km do prve benzinske.

Svi mi imamo predrasude, a ovaj automobil prelazi preko njih s lakoćom kao što je prelazila i preko svih zapreka kojima sam ga podvrgnuo. Duster LPG je puno bolji automobil nego što cijena sugerira i baš zato je fenomenalan.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay