Apolitični

Nova aplikacija pogonjena AI mogla bi povećati izdržljivost baterija u mobitelima i do 30 posto

Tehnološkim divovima uskoro će biti predstavljen vrhunski izum na bazi umjetne inteligencije, s potencijalom produljenja trajanja baterije pametnog telefona za 30 posto i uštede nebrojenih kilovata na računima za energiju.

Tu revolucionarnu tehnologiju razvili su stručnjaci sa Sveučilišta u Essexu i ona je ugrađena u aplikaciju pod nazivom EOptomizer, koja će biti izložena istraživačkim specijalistima i dizajnerima, kao i velikim proizvodnim tvrtkama poput Nokije i Huaweija.

Na primjer, korisnik bi mogao brzo skrolati kroz primjerice news aplikaciju dok je na poslu kako bi provjerio naslove, što će zahtijevati veći FPS (sličica u sekundi) nego kada provodi više vremena na aplikaciji navečer, polako skrolajući prema dolje i čitajući više priča u cijelosti.

Metodologija rada EOptimizera znači da umjetna inteligencija shvaća promjenu FPS-a za aplikaciju koja se koristi i pokušava pronaći najbolju radnu frekvenciju CPU i GPU procesora kako bi zadovoljila promjenu dok troši najmanju količinu energije i povećanje temperature u uređaju, što je kritičan problem u mobilnim telefonima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay