Apolitični

Nova američka studija objavila strategije za cjepljenje protiv COVID-19, a predlažu i kazne – cijepi se ili ostani doma

Nova američka znanstvena studija bacila je novo svjetlo na to kako bi tamošnje državne vlasti mogle građane koje pripadaju visokorizičnim skupinama natjerati na poslušnost i cjepljenje protiv COVID-19. Trenutačno se polovica američkih građana ne želi cijepiti eksperimentalnim cjepivom.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine u četvrtak iznijela je nekoliko strateških okvira za izbjegavanje masovnog straha zbog sigurnosti cjepiva protiv novog koronavirusa koje bi bilo požureno na tržište.

Strategije koje su iznijeli zdravstvenim vlastima u Americi mogu poslužiti i kao set pravila kojima bi nagovorili građane koji pripadaju rizičnim skupinama na poslušnost.

U studiji piše i da bi se, naravno, trebalo prvo koristiti mjere koje uključuju dobrovoljan pristanak građana, a ne da se krene s obvezom cijepljenja za sve u samom startu.

No ako se ne bi cijepilo dovoljno ljudi unutar perioda testiranja, tad bi trebalo postaviti uvjete, a kazne za odbijanje pristupanja cijepljenju trebale bi biti oštre, navodi se u studiji.

Studija preporučuje, umjesto donošenja zakona kojim bi se zahtijevalo da određeni dio populacije bude cijepljen, da odbijanje treba za sobom povući kaznu, i to relativno značajnu. Onima koji se odbiju cijepiti trebalo bi zaprijetiti suspenzijom na poslu ili naredbom da ostanu kod kuće.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay