Apolitični

Nova akcija splitskih turističkih vodiča: ‘Mukte po palači’ od 11. do 28. veljače

Nova akcija splitskih turističkih vodiča: ‘Mukte po palači’ od 11. do 28. veljače

Ove godine smo zbog ekstremnih hladnoća cijelu akciju pomaknuli mjesec kasnije – kaže Leo Nikolić

U subotu, 11. veljače, u 10 sati opet počinje akcija Udruge turističkih vodiča Split (UTVS) poznata pod nazivom ‘Mukte po palači’. Od 11. do 28. veljače svakog dana kreće tura i besplatni razgled povijesne jezgre Splita. Građani će moći besplatno razgledati grad uz pratnju i vođenje licenciranih vodiča iz naše udruge.


– Prošlogodišnja akcija je imala izvrsne rezultate i veliki odaziv. Građani se za razgled moraju prijaviti na e-mail akcije mukte.po.palaci@gmail.com i svaki dan su grupe limitirane do broja od 25 građana. Broj je limitiran zbog kvalitete vođenja jer su prošle godine nekoliko puta zbog iznimnog interesa formirale prevelike grupe, što znatno otežava vođenje i umanjuje kvalitetu prezentacije – kaže Leo Nikolić, predsjednik UTVS-a.

Po prijavi će građani dobiti povratnu informaciju na e-mail i moći će se uključiti u akciju. Grupe će se formirati kraj brončane makete ispred južnog ulaza u Dioklecijanovu palaču. Turistički vodič će prozvati tko se prijavio, ako se formira prevelika grupa.

– Na ovaj način UTVS doprinosi boljem poznavanju baštine grada Splita, a time i očuvanju i većem respektu prema impresivnom urbanističkom, graditeljskom i društvenom nasljeđu našeg grada. Turizma ne mora biti monokultura i građani se isto tako trebaju dobro osjećati u svom gradu. Što je dobro za građane, to je dobro i za goste.
Osim upoznavanja baštine, akcija je i dobar način da se građanima približi ova specifična i za hrvatski turizam iznimno važna profesija. U prethodnih nekoliko godina, akcija je uglavnom bila sprovođena u siječnju, no ove godine smo zbog ekstremnih hladnoća cijelu akciju pomaknuli mjesec kasnije. Nadamo se vašem odazivu i uživajte u pričama splitskih turističkih vodiča – dodaje Nikolić.