Apolitični

„Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća” Radojke Bagur na Knjizi Mediterana

Treći dan dvadeset osme edicije manifestacije Knjiga Mediterana u splitskom Zavodu HAZU-a nastavljen je znanstveni skup posvećen pomorskom Splitu u sklopu kojeg su sudjelovali brojni sudionici i istraživači spomenute teme, a predstavljena je i knjiga Marijana Vugdelije Gramatika hebrejskoga biblijskog jezika u izdanju Književnog kruga Split te časopis Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku.

Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća Radojke Bagur

Treći dan programa posvećen je bio i predstavljanju knjige autorice Radojke Bagur Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća, a na predstavljanju knjige sudjelovali su domaćin Arsen Duplančić, recenzent Jozo Marević, nakladnik Zdravko Obradović te sama autorica.

Osim znanstvenog dijela programa za kulturno-umjetnički ambijent pobrinule su se članice Društva Metković koje su, u narodnoj nošnji, izvele nekoliko pjesama te su zaplesale kolo, a sve prisutne pozdravio je i predsjednik splitskog Društva Neretvana – Toni Marević.

Domaćin Arsen Duplančić, istraživač prošlosti Splita i njene kulturne povijesti pozdravio je sve prisutne te se kratko osvrnuo na knjigu autorice Radojke Bagur Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća.

Knjiga Mediterana priređuje se po dvadeset osmi put, a možemo reći da u duhu ove manifestacije slavimo dane književnosti, dane pisane riječi, susreta pisaca i izdavača, te dane kada se radujemo svakom novom uratku koji izađe iz tiskare.  Drago mi je što večeras, nakon ovog posebnog kulturnog i umjetničkog uvoda, mogu najaviti i jedan izuzetak u programu Knjige Mediterana. Navikli smo na predstavljanja knjiga iz područja povijesti, povijesti umjetnosti, prava, književnosti, glazbe, ali iz područja etnografije malo ili gotovo ništa. Zato je predstavljanje knjige Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća profesorice Bagur jedna novina i osvježenje te mi je drago da ćemo večeras imati prigode nešto više govoriti o njoj i njenom sadržaju. – rekao je domaćin Arsen Duplančić u uvodnom djelu.

Na riječi Arsena Duplančića nadovezao se i nakladnik te izdavač knjige Zdravko Obradović. Inače, knjigu je izdao Hrvatski sabor kulture i Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću 2015. godine.

Naša profesorica Radojka Bagur u svojoj knjizi Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća donosi nam presjek i razvoj promjena koje su se odvijale kada je u pitanju nošnja doline Neretve, a svoja istraživanja profesorica je temeljila na plesu, igri, pjesmi, glazbi te je rezimirala na koji način treba nositi i prezentirati nošnju na sebi. Sretni smo da tu nošnju ne nose samo Neretvani već i kulturni  nacionalni ansambl Lado. Nose je i djeca te KUD-ovi iz doline Neretve po čemu vidimo njenu kulturnu vrijednost. Posebnu težinu i draž ova knjiga ima jer bilježi riječi koje su gotovo nestale, ali ipak su zahvaljujući autorici Radojki Bagur ostale zabilježene, zbog čega nam je bila iznimna čast izdati ovu knjigu. – zaključio je Obradović.

Program Knjige Mediterana nastavlja se i danas otvorenjem drugog po redu znanstvenog skupa posvećenog Cvitu Fiskoviću.